Следвайте ни

Разбра се откъде е тръгнал смъртоносният вирус в Китай

viber icon

Китайските учени твърдят, че смъртоносният коронавирус е дошъл от прилепите. Междувременно се появиха снимки как жители на град Ухан, където избухна епидемията с невижданата досега болест, се хранят със супа от летящите гризачи, пише в. "Дейли Стар". 

Експертите са на мнение, че прилепите може да са "носители" на вируса. Това става ясно в научен материал, публикуван в специализирането списание China Science Bulletin. Учените също признават, че вирусът, причиняващ пневмония, е бил "подценен" от научната общност в страната. 

Към момента в Китай са потвърдени над 500 случая на заразени с неизвестния коронавирус. Междувременно огнището на епидемията - град Ухан - бе поставено под карантина. 

Все още не е ясно как вирусът се е разпространил от прилепите върху хората, но учените вярват, че "може да има неизвестен междинен посредник".

Според в. "Дейли Стар", "неизвестното" свързващо звено може да е супа от прилепи, която е необичаен, но и широко консумиран деликатес в провинция Ухан. 

Кадри с потенциално смъртоносната супа се появиха в социалните мрежи моменти, след като СЗО обяви международно извънредно положение. 

В един от клиповете се вижда как момиче слага черния прилеп в устата си, докато седи на маса и вечеря с приятели. В друг случай жител на Ухан се е заснел с камера как поглъща мъртвия прилеп. 

Сготвени вътрешности на прилепите могат да бъдат също видени на притеснителните кадри, като бульон се лакатушка в разпорения корем на сготвения гризач. 


В изявление, публикувано във вестника South China Morning Post, учените казват още: "Прилепите може да са естественият носител на коронавируса в Ухан... но между прилепите и хората трябва да има неизвестен посредник". 

Междувременно китайското правителство постави под карантина град Ухан в опит да спре разпространението на смъртоносния коронавирус.

Това на практика означава, че 11-милионното население няма право да напуска пределите на града.

Стотици от тях вече са заразени с опасния вирус, а други 9 са обявени за починали. Всеки, който желае да напусне града, трябва да предостави на властите специално разрешително.

Коронавирусът вече излезе от границите на Китай, достигайки до Япония, Тайланд, Южна Корея и САЩ.

В същото време китайското правителство се опитва да налага и контрол върху медиите, като ги цензурира и изтрива публикации в социалните мрежи, които не съответстват на официалните правителствени изявления.

Градският, железопътният и морският транспорт също са временно преустановени. Все още не е ясно нито кога транспортът ще бъде възстановен, нито докога ще бъде в сила карантината.

Коментари (6)

Ана Иванова Костова

Ана Иванова Костова

17.07.2020 | 15:33

Да вярно е че вируса с произхожда от прилепи но не е виновно консумирането им.Нулевият пациент е била жена която е работела в лаборатория в Ухан Китай а не на онзи потедяващ отвратителен пазар .В онази лаборатория прилепите са били тествани затова колко дълго протича болеста при тях.

Отговори
0 0
Филчо

Филчо

14.03.2020 | 06:40

Защо ли Тръмп е толкова спокоен след срещата с бразилските държавници, даже"не му пукало" ДА не би да имат ваксина? Иначе няма да муе все едно Ваксината срещу Ебола откъде дойде и на кой беше фармацевтичната компания!?

Отговори
2 0
Анти турчин

Анти турчин

10.03.2020 | 10:02

Ббъ ъбъбъбъбънънъ ънъбънъ ъбъбъбъ унунънъ унунънъ й б б й й на нинининининибубунибибинибин отврат

Отговори
6 3
Анти турчин

Анти турчин

10.03.2020 | 10:02

Отврат

Отговори
7 3
Анти турчин

Анти турчин

10.03.2020 | 10:02

Отврат

Отговори
6 3
Дани

Дани

08.03.2020 | 11:39

Много години преди това китайците са яли прилепи и разни други гадости защо чак сега рещиха че прилепите са виновни'ами ако са правени опити с прилепи.........

Отговори
14 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?