4232

Разбиха учебен център на Ислямска държава в Истанбул

Обвинителен акт по дело водено в Истанбул разкрива планове за поредица от терористични дейности и мащабна международна мрежа на Ислямска държава, преименувана в ИДИЛ-Корасан.

Открити са конкретни планове за нападение над парламента в Турция и военни казарми в Истанбул, както и създаване на мрежи за набиране на членове.

АА

Прокуратурата в Истанбул започна разследване на 12 заподозрени, шестима от които са задържани в района на Башакшехир, в Истанбул, където се твърди, че са обучавали лица за терористичната организация ИДИЛ-Корасан (ИДИЛ-К).

Корасан е старото име за региона, включващ части от Иран, Туркменистан и Афганистан. ИДИЛ-К се появи в източен Афганистан в края на 2014 г. и бързо си създаде репутация на изключителна бруталност.

Завършеният обвинителен акт в Истанбул разкрива, че лица от узбекски, киргизки и кавказки произход са създали нелегален религиозен център в Башакшехир, поддържайки тесен контакт с елементите на терористичната организация в Сирия и Афганистан.

Повечето от учителите в центъра са били от арабска националност, се казва в обвинението и се добавя, че под прикритието на религиозното образование учениците са били подложени на пропаганда на ИДИЛ. Лидерите на организацията планират да изпратят терористи в Афганистан през Турция, за да се присъединят към ИДИЛ-К.

Обвинителният акт също така разкрива, че общежитията на центъра са настанявали членовете от Узбекистан, Таджикистан, Кавказ, Ирак и Египет, заедно с осигуряването на обучение в жилища на около 70 деца на възраст 16-17 години.

АА

Девет членове на терористична клетка на ИДИЛ проведоха среща в Истанбул в края на юни 2023 г., за да обсъдят планове за нападение срещу парламента и военни казарми или полицейски участъци в Истанбул.

В обвинителния акт се посочва, че член, идентифициран като Фуад Азери, щял да покрива снабдяването с оръжия и експлозивни компоненти за атаките, докато други са били натоварени със задачата да съберат необходимите средства.

Освен това обвинителният акт включва доказателства, открити при обиски, като неразрешено оръжие, боеприпаси, валута, снимки на въоръжени мъже в камуфлажно облекло и жени в бурки, провеждащи упражнения по стрелба.

Обвинението поиска присъди от 7,5 до 15 години за членство в терористична организация и 1,5 до 4,5 години за притежание на неразрешено оръжие.

Очаква се заподозрените да се явят пред съдията на второто заседание, насрочено за май.

АА

Турция наскоро обяви въвеждане на визи за гражданите на Таджикистан, след неотдавнашни опасения за сигурността, свързани с терористичната атака в Русия и други международни инциденти, включващи таджикски граждани.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?