Райска ябълка: Жена подхвана бизнес на балкона! Сега храни цял регион СНИМКИ
- 22:15, 20.10.2024
- 1218
- 0
Търсенето на лечебната райска ябълка, която се отглежда в района Алашехир на окръг Маниса, Западна Турция и се оставя да изсъхне в специални оранжерии, нараства експоненциално всяка година.
Тя се изнася в много страни, предимно в Европа, се продава и на вътрешния пазар.
Отглеждането на райска ябълка започна преди 8 години, когато Мелек Йълмаз я отгледа на балкона си за първи път и я продаде, се разпространи в района Каваклъдере в Алашехир.
Постепенно производството в областта се увеличи, като фермерите, които започнаха да отглеждат райска ябълка, достигнаха сериозни доциви, а износът беше направен за страни като Финландия, Германия, Франция, Англия и Кипър през последните години.
Въпреки че е трудно да се отговори на нуждите от райска ябълка, за която е известно, че се използва и в производството на шоколад, добивът се очаква да достигне приблизително 350 тона тази година.
Райската ябълка, продавана за 10 евро за килограм, се превърна в най-култивирания продукт в Алашехир след гроздето.
Този вид райска ябълка, отглеждана в района на Алашехир в Маниса, се различава от другите региони по отношение на вкус и цвят. Ето защо продукцията от този регион е особено предпочитан.
Производителят Дурсун Уйсал сподели пред новинарския канал НТВ, че производството, започнато от неговата племенница Мелек Йълмаз, се е разпространило в целия район. „Тази история започна преди около 8 години, когато моята племенница Мелек изсуши приблизително 40 килограма райска ябълка на балкона на къщата си. Тогава започнахме с оранжерия на площ от 40 квадратни метра. След 8 години ние изградиха оранжерия с площ от 800 кв.м. Там съхранявахме около 70 тона райска ябълка.
През последните години изнасяме продукция в редица европейски страни. Интересът и на вътрешния пазар се увеличи. Става все по-трудно да можем да отговорим на увеличеното търсене. Предвиждаме догодина драстично увеличение на добивите“, отбеляза той.
Уйсал допълти, ме райските ябълки започнаха да се използват като суровина в производството на шоколад. „Тази година обещахме 20 тона продукция за шоколадова фабрика, на която дадохме 12 тона миналата година.
Производството на райска ябълка се превърна в сериозен източник на доходи за този регион. Създаден е отделен бизнес сектор специално за нашите жени, за да допринесат за икономиката на семействата си. Всеки ден работят средно по 20 жени и този период продължава около месец.
Имайки в предвид нарастналите производствени пазходи, нашата очаквана цена тази година е 10 евро."
Уйсал заявяви, че райската ябълка е донесена в региона от пенсиониран старши офицер през 1947 г., но тя стана популярна и започна да се засажда и произвежда масово, след като Мелек Йълмаз започна този бизнес. Уйсал допълни: „Миналата година у нас добивът е около 250 тона, тази година очакваме около 300-350 тона“, заключи той.