Следвайте ни

Ръст на паунда с над 1% ако има Брекзит сделка

viber icon

Британската лита поскъпва с над 1% спрямо американския долар и еврото, след като в неделя Обединеното кралство и ЕС се съгласиха да продължат Брекзит преговорите, а по-рано в понеделник главният европейски преговарящ Мишел Барние отбеляза, че все още е възможно да се постигне търговско споразумение преди края на предходния период на 31-ви декември.

В неделя британският премиер Борис Джонсън и председателят на ЕЛ Урсула фон дер Лайен проведоха телефонен разговор и се споразумяха, че трябва да се извърви „още една извънредна миля", за да се намери компромис за постигане на двустранна търговска сделка.

Това беше последвано от изказване в понеделник на главния европейски преговарящ Мишел Барние пред постоянните представители на ЕС в Брюксел, в което той отбеляза, че продължава да има различния по няколко спорни въпроса, но изрази надежда, че все още е възможно постигането на търговска Брекзит сделка.

Инвеститорите реагираха с оптимизъм на тези информации, което доведе до рязко поскъпване на британската лира в началото на днешната търговия след сериозния натиск, на който беше подложен паунда в края на миналата работна седмица.

Паундът нараства с 1,3% към 1,3400 щатски долара, заличавайки петъчен спад до близо едномесечно дъно от 1,3135 долара, информира БНР.

Допълнителна подкрепа за натиска върху американския долар оказва и подновения инвеститорски риск апетит на глобалните капиталови пазари с оглед на прогреса на фронта на Covid ваксините. САЩ вече започнаха първите доставки на ваксината срещу Covid-19 на компаниите Pfizer и BioNTech до различните части на страната. Това отново подхрани надеждите за по-бързо икономическо възстановяване от икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия.

Индексът на долара спрямо кошница от останалите основни валути се понижава в понеделник с 0,46% към 90,56 пункта, търгувайки се недалеч от най-ниското ниво април 2018 г. насам около 90,48 пункта, което беше достигнато в началото на месеца. (на 4-ти декември).

Британската лира поскъпва рязко и спрямо еврото с оглед на подновени надежди за постигане на търговска Брекзит сделка преди края на годината. Еврото поевтинява с малко над 1% към 0,9060 паунда, след като в петък единната европейска валута удари близо тримесечен връх от 0,9230 британски лири.

В същото време общият натиск от продажби на зелените пари допринася за предпазливо поскъпване на еврото с 0,3% към 1,2160 долара, отправяйки отново поглед към върха от 4-ти декември около 1,2177 долара - най-високо ниво за единната валута от април 2018 година.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?