49

Ракети удариха турска база в Северен Ирак

Група ракети е насочена към турска военна база в Северен Ирак в сряда, съобщиха служители от полуавтономния кюрдски регион в Северен Ирак. Подкрепяна от Иран военна групировка незабавно пое отговорност за атаката, предава Асошиейтед прес.

Представител на турското министерство на отбраната заяви, че няма щети или ранени в базата, но не предостави повече подробности. Служителят говори при условие за анонимност в съответствие с разпоредбите.

СНН

 

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви пред новинарския канал СNN Тюрк: „От време на време има вражески тормоз. Нашите военни винаги дават необходимия отговор на нападенията.“

 

Според изявление на отдела за борба с тероризма на иракския кюрдски регион най-малко осем ракети са били изстреляни по турската военна база Зилкан в северната иракска провинция Ниневия, като 2 са улучили самата база.

АП

Турция провежда военни операции в Северен Ирак от 2019 г., както със сухопътни, така и с въздушни сили, за да се бори срещу забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която е обявена за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

 

ПКК поддържа тренировъчни бази и убежища в кюрдския регион на Ирак. Турските войски често нанасят въздушни удари срещу ПКК.

 

Турското военно участие в Северен Ирак датира от войната срещу групировката "Ислямска държава" (ИД). Анкара е съюзник във водената от САЩ кампания срещу ИД.

 

Турция също е създала няколко бази в района, като съоръженията понякога са били обект на ракетни атаки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?