Следвайте ни

Ражда се първият лунен астронавт Нийл Армстронг

viber icon

Астронавтът Нийл Армстронг е роден на 5 август 1930 г. в град Уапакънета, щата Охайо. Той е участник в два космически полета и става първият човек, стъпил на Луната. Армстронг е авиоинженер, пилот от Военноморския флот, летец-изпитател и университетски преподавател.

Преди да стане астронавт, Армстронг е офицер във Военноморския флот и служи по време на Корейската война. След нейния край получава бакалавърска степен от Университета „Пардю“ и работи като летец-изпитател в Националния консултативен комитет по въздухоплаване, извършвайки над 900 полета. По-късно защитава магистратура в Университета на Южна Калифорния.

През 1962 година Армстронг се включва в Астронавтския корпус на НАСА. Извършва първия си полет в Космоса като команден пилот на „Джемини 8“ през март 1966 година, ставайки първият цивилен астронавт на НАСА с полет в Космоса. Извършва и първото скачване на два космически апарата заедно с пилота Дейвид Скот.

Вторият и последен космически полет на Армстронг е като командир на „Аполо 11“. Той води до първото приземяване на хора на Луната, през юли 1969 година. Армстронг и пилотът на Лунния модул Едуин Олдрин се спускат на лунната повърхност и прекарват два часа и половина извън апарата, докато Майкъл Колинс остава в окололунна орбита в командно-обслужващия модул. Тримата са наградени с Президентски медал на свободата и Златен медал на Конгреса, а Армстронг получава и Космически медал на честта на Конгреса на САЩ.

Нийл Армстронг умира в Синсинати на 25 август 2012 година след усложнения при извършен коронарен байпас.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?