46
Следвайте ни

Ражда се легендарният гадател Нострадамус

viber icon

На този ден през 1503 г. е роден прочутият Нострадамус. Мишел дьо Нострадам е едно от деветте деца на търговеца на зърно и нотариус Жом дьо Нострадам. Той е от еврейски произход, но дядо му по бащина линия - Guy Gassonet, приема католицизма през 1455 г., получавайки християнското име Пиер и фамилията Нострадам - по всяка вероятност от деня на светеца, на който е кръстен. Прапрадядото по майчина линия Жан дьо Сен-Реми изчезва от историческите записи след 1504 г., когато малкият Мишел е само на една година.

На петнадесетгодишна възраст младият Нострадамус влиза в университета в Авиньон. След по-малко от година, по време на която изучава граматика, реторика и логика, е принуден да напусне Авиньон, защото университетът затваря врати поради заплахата от чумна епидемия.

След това Нострадамус пътува из страната в продължение на осем години, като от 1521 г. изучава лечение с билки. През 1529 г., след като е работил няколко години като аптекар, започва обучение по медицина в университета на Монпелие. Малко след това е отстранен, след като е открито, че е работел като аптекар, което е било изрично забранено от университетската управа. Документът за отстраняване още съществува в библиотеката на факултета. Въпреки това издатели и кореспонденти по-късно ще го наричат „доктор“. След отстраняването Нострадамус продължава да работи, вероятно като аптекар, и става известен със създаването на своето „розово хапче“, за което се предполагало, че предпазва от чума.

В „Предсказанията“ той събира своите най-важни пророчества за далечното бъдеще, записани под формата на четиристишия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?