Следвайте ни

Ражда се бащата на Съединените щати 

viber icon

Първият американски президент Джордж Вашингтон е вроден на 22 февруари 1732 година. Той е еидин от бащите основатели на Съединените американски щати. През войната за независимост е командващ Континенталната армия. Председател е на Конституционния конвент от 1787 година, който изработва проекта за американската конституция. След това става първият президент на САЩ (1789 – 1797).

За ролята, която играе в осигуряването на американската независимост, Джордж Вашингтон е признат от американските правителства за една от най-значимите фигури в историята на САЩ. За разлика от мнозина революционни водачи, които се стремят да запазят спечелената власт и така се превръщат в монарси или диктатори, Вашингтон доброволно се отказва от нея. Като полага основите в създаването на най-силната и влиятелна държава в Северна Америка и света, заслужава още приживе почетната титла „баща на нацията“.

В значителна степен в детството си се образова сам. Учи за топограф - получава дипломата си от Вирджинския колеж „Уилям и Мери“ и помага да се извършват измервания в долината Шенъндоа. През 1749 г. е назначен за официален земемер на окръг Кълпепър. През 1751 г., заедно със своя болен полубрат Лоурънс, посещава Барбадос и оцелява след боледуване от вариола, но лицето му завинаги остава белязано от болестта. Той е положен за франкмасон във Фредериксбърг на 4 февруари 1752 г. След смъртта на Лоурънс през юли 1752 г. наема, а впоследствие наследява имението Маунт Върнън. След женитбата си с богатата вдовица Марта Дендридж Къстис става един от най-големите земевладелци в колониите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

USA

USA

22.02.2021 | 06:59

Пак добре че днес не е родена Джулиана Гани щото като нищо щяхте да я лепнете и нея за ЧРД, нещастници маришки!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай