Следвайте ни

Радован Караджич до живот зад решетките

Лидерът на босненските сърби по време на войните в бивша Югославия Радован Караджич е осъден на доживотен затвор - по-тежко наказание от даденото на първа инстанция, пише Дневник.бг.

Това е решението на Международния остатъчен механизъм, наследил трибунала за военните престъпления в бивша Югославия за обжалването на 73-годишния Караджич. Той вече е осъден на първа инстанция на 40 г. затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война (1992-1995 г.), но поиска нов съдебен процес.

Преди минути съдия Ван Йоонсен обяви, че разглеждалите жалбата на Караджич са съгласни с прокуратурата - при тези обвинения присъдата, дадена на първа инстанция, е твърде лека, след като в някои подобни случаи се дава доживотен затвор.

Караджич не може да бъде оправдан за кланетата на пазара "Маркале" в Сараево по време на обсадата на града, при които са убити над 100 души и загиват почти 200 в два отделни инцидента през 1994 и 1995 г. Няма грешка и в първоначалното заключение на съда, че като главнокомандващ на въоръжените сили на босненските сърби е трябвало да разследва всички престъпления, извършени от войниците, и да наказва виновните за тях, каза съдията. Коментарите му бяха цитирани на живо от редица сръбски и регионални балкански издания.

Обвиняемият не е успял да докаже, че взетите за заложници мироопазващи сили на ООН са били задържани законно. Действията на босненските сърби са в разрез с "абсолютната забрана" служители на ООН да са заложници. През 1994 г. те пленяват 450 души от мироопазващите сили в Сараево.

Обвинението, че е участвал в организирана престъпна група, отговорна за геноцида в Сребреница е подкрепено от постоянните му контакти с хората, действащи на терен, и не може да има грешка в заключението, че е виновен, смята още съдията.

За босненските хървати и мюсюлмани Караджич е синоним на войната, смъртта и разрушението. За сърбите обаче той е герой от войната.

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?