Следвайте ни

Радост за пчеларите в Турция след опустошителните пожари СНИМКИ

viber icon

За много хора щитоносната въшка (Marchalina hellenica), известна още като люспесто насекомо, е отблъскваща, но за пчеларите тази мъничка буболечка е знак за нова надежда. Пчеларите, които загубиха много гори поради скорошни пожари в южна Турция, бяха обнадеждени от завръщането на този вид въшки в боровите гори, тъй като те са предвестник на възраждането.


Насекомото играе важна роля в производството на медена роса, важен източник на храна за горските медоносни пчели, произвеждащи боров мед.


Югозападната турска провинция Мугла, където бяха най-големите пожари преди месец, произвежда около 80% боровия мед в страната. Самата Турция има около 92% от производството на боров мед в света.

Пчеларите възстановяват кошерите в Мугла, югозападна Турция, 7 септември 2021 г. (ИХА)


Пътуващи пчелари от цялата страна пристигат в Мугла по това време на годината с пчелни кошери. Много номадски пчелари, включително някои от Мугла, всяка година през пролетта преместват кошерите си във вътрешността на Турция по равнинните полета и идват в Мугла от средата на август за боровете. Тези кошери бяха пощадени от изгаряне, но целият им производствен цикъл беше разбит. След пожарите, изчезнаха „медоносните гори“. Въпреки това, пчеларите по принуда, бързо намериха нови залесени площи в провинцията, за да създадат своите производствени площи. Загубата им е голяма. 


Вели Тюрк, който оглавява местен съюз на пчеларите, казва, че около 35% от изгорените гори в Мугла са били сред най-добрите места за прибиране на реколтата за пчеларите. „Ние сме дълбоко наранени, но не загубихме надежда“, каза той пред Анадолската агенция (AA). Тюрк вярва в „чудесата”, особено след като видя Marchalina hellenica върху изгоряли борове, срутени при пожара в област Кьойджеиз на провинцията.


„Обикаляхме изгорелите райони, където проучвахме реколтата и попаднах на това дърво. Имах лупа и когато проверих багажника й, видях насекомото “, разказа той. Това, което засили още повече надеждата им, е виждането на пчели, които все още летят около изпепелените дървета. „Местните пчелари загубиха повече от половината от потенциалната си продукция в пожарите, но очакват да успеят да достигнат производствена степен от 60%“, добави той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Сашо

Сашо

10.09.2021 | 22:39

Този човек си няма и бегла представа от пчеларство, а като чета превода, май и турският му куца.

Отговори
0 0
Николова

Николова

09.09.2021 | 17:13

Нека да ни занимава, интересно е

Отговори
1 0
Ахмед Доган

Ахмед Доган

09.09.2021 | 13:08

Марица, това момче да не е заточено в Анадола, че само с Турция ни занимава?

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?