4020

Радикална промяна или предизвестен край: Най-младият френски премиер Габриел Атал губи поста си

Габриел Атал се превърна в най-младият министър-председател на Франция, след като предшественикът му Елизабет Борн подаде оставка през януари 2024 г. Но кой е този харизматичен политик и как е стигнал до сегашната си позиция?

Атал е син на Ив Атал, адвокат и филмов продуцент от тунизийски еврейски произход, починал през 2015 г., и на Мари дьо Курис, която произхожда от семейството на православни християни от Одеса. Израства в Париж заедно с трите си по-малки сестри и използва пълното си име Габриел Атал дьо Курис.

През 2019 г. Атал заяви пред изданието Libération: "Баща ми ми каза: "Може би си православен, но цял живот ще се чувстваш евреин, най-вече защото ще страдаш от антисемитизъм заради името си".

Учи в École Alsacienne - частното училище, предпочитано от родителите на високопоставени политици и хора на изкуството в 6-и район на Париж, където уроците по английски език са задължителни още от началното училище. След като завършва средното си образование, Атал постъпва в университета „Париж-Пантеон-Асас“, където учи право. След това завършва следдипломна квалификация по обществени въпроси в Sciences Po, откъдето се дипломира през 2012 г. В същия университет е учил и президентът Еманюел Макрон.

След като завършва университета, през 2012 г. работи за Марисол Турен, тогавашен министър на здравеопазването и майка на негов съученик. Турен го описва като "умен и отзивчив човек" и му предрича "голяма кариера и светло бъдеще".

Според негови приятели политическата му амбиция се е зародила, когато е присъствал на демонстрация срещу Жан-Мари Льо Пен, когато крайнодесният лидер е бил избран на втория тур на президентските избори срещу Жак Ширак през 2002 г.

Между 2006 г. и 2016 г. е член на Социалистическата партия, но по-късно се присъединява към партията на Макрон En Marche! (по-късно наречена "Ренесанс"). Първата му политическа позиция е депутат в Националното събрание през 2017 г. - долната политическа камара на френския парламент. Първата му официална позиция в самата партия е като неин говорител през 2018 г.

Заемал е и длъжностите говорител на правителството и министър на публичните действия и сметките. Преди да бъде назначен за министър-председател, той е министър на националното образование - длъжност, която заема от юни 2023 г.

При назначаването на Атал на премиерския пост, президентът Макрон публикува следния текст в социалната мрежа Х.

"Уважаеми Габриел Аттал, знам, че мога да разчитам на вашата енергия и ангажираност за изпълнението на проекта за превъоръжаване и възстановяване, който обявих“.

Атал е първият открит гей, заемал толкова висок пост във френската политика. Негов партньор е 38-годишният Стефан Сежурне, юрист и политик, който е член на Европейския парламент и генерален секретар на "Ренесанс". Двойката е заедно от 2015 г.

„Ренесанс“ преживя катастрофална загуба от крайнодясната партия „Национален сбор“ на изборите за Европейски парламент на 9 юни. В отговор на това президентът Макрон свика предсрочни парламентарни избори. Няколко дни преди първия тур на изборите на 30 юни, социологическите проучвания предвиждат ново тежко поражение за „Ренесанс“.

Според проучване на общественото мнение, направено за вестник Les Echos, „Национален сбор“ ще спечели 37% от гласовете на избирателите. Друго проучване, направено за телевизия BFM, показва, че крайнодясната партия е на път да получи 260-295 места в 577-местния парламент, което ще ѝ осигури абсолютно мнозинство.

Новият народен фронт (ННФ), широк, но разединен ляв алианс, доминиран от "Непреклонна Франция" (НФ) на ветерана от радикалната левица Жан-Люк Меланшон, има 28%, а центристкият блок на Макрон - 20%.

При подобна развръзка Атал ще се раздели с премиерския си пост, а Франция ще се озове в ситуация, при която президентът и министър-председателят няма да бъдат от една партия.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?