71

Радев: Ще наложим вето, ако има санкции срещу ядрената енергетика на Русия

Президентът призова да се наложи мониторинг от ЕС на правата на българите в РСМ 

 

Всички европейски лидери ще се срещнат с президента на Украйна Володимир Зеленски.  Време е една година след започването на тази кръвопролитната война, фокусът да бъде поставен най-вече върху мерките за нейното прекратяване, както за възобновяването на всички дипломатическите усилия за нейното прекратяване. България ще продължава да подкрепя украинците на място в тяхната справедлива битка за страната им, в осигуряването им на възможности за преживяване на тези критични зимни месеци, както и украинските бежанци в България.

Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел след извънредно заседание на Европейския съвет.

"Неколкократно съм заявявал, че ние не можем да приемем санкции в ядрената енергетика срещу Русия, защото това ще повлияе пряко на нашата ядрена енергетика. Отчитаме всички области, където може да се наложат санкции. В тази област сме много внимателни. Ако се наложи, ще наложим вето", заяви държавният глава на България.

"Служебното правителство изпълни задачата, поставена от 48-то Народно събрание да се предостави въоръжение от резервите на Българската армия. Надявам се това да не се допуска в бъдеще, това е кръвопролитна война. Все по-рядко чуваме гласове за мир, чуваме гласове за оръжията, все по-малко може да се дефинира какво означава победа", изтъкна още Радев.

Президентът коментира и проблемът с нелегалната миграция.

"Този проблем предизвиква демократичните устои от ЕС. България полага огромни усилия, инвестирахме много от нашия бюджет и за инфраструктура, за охрана с жива сила, и за технически средства с видеонаблюдение, но нашите ресурси са недостатъчни. В последните месеци водим активна дипломатическа дейност на всички нива, защото охраната на външните граници на ЕС не е само наш ангажимент, а на всички държави членки на ЕС. Все повече лидери, в резултат на дипломатическите ни усилия, се обявяват за по-активна подкрепа към нашите граници. Ще поставя настоятелно възможността да се стартира пилотен проект за засилване на охраната на българо-турската граница, с финансиране от ЕС", коментира Радев.

Държавният глава обеща, че ще повдигне отново темата с проблемите със Северна Македония, тъй като това е въпрос за европейските ценности и принципи.

"За първи път поставих проблема преди 2 години за правата на македонските българи. Наложи се да налагам два пъти вето, докато европейските партньори разберат нашата позиция, която адекватната европейска позиция, която залегна в преговорната рамка с Република Северна Македония.

Ще поставя извънредно ескалиращата агресия и антибългарска кампания в Северна Македония, която вече води до престъпления от омраза - палежи, стрелба срещу наши български клубове там, физическо население срещу македонски българи и български граждани в РСМ. Очаквам категорична институционална реакция от властите в РСМ и незабавни действия за издирване и преследване на извършителите.

За съжаление, към момента не виждам необходимата политическа воля. Налице е едно разминаване на амбициите на РСМ и поетите ангажименти за налагане на демократични норми. Отричане на проблема с правата на македонските българи само удължава тези проблеми, води до безнаказаност и ескалиране на престъпленията от омраза", посочи още Радев.

Той призова да се наложи мониторинг от ЕС на правата на българите в РСМ. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
44 коментара
едновременно

едновременно

10.02.2023 | 06:12

с мнението на Радев излезе съобщение за среща на Борисов с шефа на Уестингсхаус по същия въпрос.Питайте ги двамата относно мненията им- на Радев и Борисов.Сблъскайте ги публично,за да видим "кой е кум и кой е сват",дето се казва.Това е журналистика-сблъъсък на публично място-ТВ,площада,парламента Трите т.н. "НАЦИОНАЛНИ" ТВ-вятър ги вее на бяла коня-пълна скръб.

Отговори
2 1
Пишете и обяснете

Пишете и обяснете

10.02.2023 | 06:01

как ще решат този въпрос другите бивши соц.държави на подобен на нашия ядрен хал.За да е пълна информацията.Питайте Радев по въпроса.Ако отговори с общи приказки или не отговори,значи си плещи каквото му дойде на ум.Коментаторът"пичага" е напълно прав-той няма право на такива решения-ще има такова, когато станем и ако станем презид. република.Да сме наясно по основни въпроси,де!!!

Отговори
2 1
Знамето на Севермак

Знамето на Севермак

10.02.2023 | 04:56

е жълт вентилатор на червен фон. Севермаците от сто и десет години (1912-та) ги учат на омраза към нас и имат подготвени безброй обиди. Ние от своя страна (напълно погрешно след 1945-та) ги имаме за свои и сме обезоръжени. Дебело подчертавам, че ние би следвало да ги обиждаме само като отговор на техните хули. Ако (по-скоро когато) те започнат. В дългите ми контакти със севермаци съм забелязал, че са свикнали да ни удрят, без дори да допуснат, че можем да отвърнем. А как им отговорихме последно? Викахме им „Бугари“, което е абсурдно, защото първо е сръбско и второ превръщаме собственото ни име в обида. Те вече не са българи, а еничари и би следвало това да скандираме: „ЕнИчари, енИчари!“ Мнозинството от севермаците не приема названието Северна Македония, а да не говорим за северномакедонци! По силата на Преспанския договор името на страната е Северна Македония, но на населението – македонци. Този договор обаче е двустранен – Гърция-Севермак и няма сила за нас. А истината е, че с тези промити мозъци и този сърбизиран диалект, те нямат общо с българите от другите части на географската област Македония и са точно севермаци. „СевЕрмаци, севЕрмаци!“ Друга тема, на която севермаците са много чувствителни, е сръбската. Съзнават и са гузни от васалното си положение спрямо сърбите и силно посърбения си западнобългарски диалект, който наричат език. Оттук: СЕвермаци пОсърбаци, хей, хей!“ https://www.youtube.com/shorts/ipl2ZaFnXXg

Отговори
2 0
И не забравяйте Труда ще ви направи свободни

И не забравяйте Труда ще ви направи свободни

09.02.2023 | 19:21

Там във Връзка Окрайната скоро ще изпратим всички шушуминги шорошоядски И този път няма не искам Няма недей Всички със кирки и лопати

Отговори
4 3
Гошо

Гошо

09.02.2023 | 18:44

Целият зор е не да се наказва Русия, а да осигурим на сащ енропа и балк.държави като пазар за американските фирми за газ, петрол ядрено гориво и какво ли не.

Отговори
5 6
777

777

09.02.2023 | 18:41

Най после един български управник и президент да говори за интересите на България. Всички други са безгръбначни подлоги и платени предатели

Отговори
8 7
Ще Ще На наглостта ДЕНАФИКАЦИЯ

Ще Ще На наглостта ДЕНАФИКАЦИЯ

09.02.2023 | 18:22

Е Ще има ДЕНАФИКАЦИЯ Най малкото за да няма кой да праска минусчета като изогавен

Отговори
3 6
Чини ми се

Чини ми се

09.02.2023 | 15:36

Що ми се струва че и по нашите земи ще се проведе ДЕНАФИКАЦИЯ и ще падат яко шорошоядски дебели глави

Отговори
4 7
ГАГА

ГАГА

09.02.2023 | 14:32

Затваряме колонията. Нямаме нужда от нищо. Ще спрем и тецове и мецове. АЕЦа трябва веднага да се взриви. Наглосаксиите имат опит в диверсиите, я как добре се справиха със Северните патоци.

Отговори
4 18
мазен шорошояд си цъка плюсове и минуси от динамично Ай Пи

мазен шорошояд си цъка плюсове и минуси от динамично Ай Пи

09.02.2023 | 14:30

за да си прави лъжлива подкрепа: шорошояди, вън!

Отговори
5 13

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?