Следвайте ни

Радев се отсрами пред папата с тревненски триптих

viber icon

Триптих от Тревненската школа от 19 век, върху която е изобразена Света Богородица със светци, пазители на дома. Това подари президентът Румен Радев на папа Франциск по време на аудиенцията във Ватикана, предаде БНР.Тлавата на Римо-католическата църква прие българската делегация в папската библиотека на Апостолическия дворец. Радев се срещна и с държавния секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин.

Във ватиканската апостолическа библиотека, в която се съхраняват документи, ръкописи и карти, свързани с българската история, президентът разгледа фрагменти от трактата на архиепископ Петър Богдан Бакшич, автор на най-старата история на България, написана преди повече от 350 години.

Имах изключително топла среща с папа Франциск. Благодаря на Светия престол за възможността да се водят служби в католически църкви. Това е огромна подкрепа за единение на нашите общности по света. Отношенията на България с Ватикана датират от 1000 години. Българските делегации са тук всяка година на 24 май, за да продължим да развиваме нашите отношения за един по-хуманен свят. Папа Франциск отправи пожелание към целия български народ. Основата на благоденствието е просвещението. Затова ние като българи ще продължим да се гордеем с делото на Свети Кирил и Методий, заяви президентът Румен Радев, който присъства на божествена света литургия, отслужена за първи път от български архиерей в базиликата "Сан Клементе".

Това е четвърта среща на Радев със светия отец. Първата от тях беше през 2017 година, когато на 24 март заедно с държавните и правителствени лидери на Европейския съюз, българският президент беше приет на аудиенция с Папа Франциск, посветена на 60-ата годишнина от подписването на Римските договори. На 26 май същата година Радев водеша българската делегация по случай честването на 24 май. Преди две години - на 5 - 7 май, се състоя апостолическото посещение на папа Франциск в България.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?