1553
Следвайте ни

Радев поиска аванта от ЕС за емисиите, отрязаха го

viber icon

Президентът Румен Радев е предложил на Европейския съвет да бъде премахната или поне намалена цената на квотите на въглеродните емисии, за да се притъпи ударът от поскъпването на електроенергията.

Очаквано, предложението е било отхвърлено, съобщи самият Радев пред журналисти.

"Те поне се съгласиха, заедно с Полша, Чехия и Унгария, предложението да се извърши проверка на пазарите на електрическа енергия и газ, както и на пазара на системата за търговия с емисии, и ако се установят нередности, да могат да се вземат мерки. Очакваме този доклад да излезе до средата на ноември", коментира българският президент.

След срещата на европейските лидери в Брюксел президентът Радев изрази очакване, че ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като "зелени" енергии от Европейската комисия още през ноември.

Германският канцлер Ангела Меркел изтъкна от своя страна, че сегашната енергийна криза не бива да попречи на прехода на континента към климатична неутралност. Френският президент Еманюел Макрон пък отчете като причина за поскъпването на електроенергията от последните седмици прекалената, според него, зависимост на Европа от вносна енергия.

Премиерът на Италия Марио Драги пък призова Европейския съюз да състави без забавяне план на обща система за съхраняване на природен газ.

Коментари (5)

ГРАЖДАНИНО ШАРИКОВ,

ГРАЖДАНИНО ШАРИКОВ,

23.10.2021 | 11:30

КАКВО СЕ РАЗБРАХТЕ СЪС С В И Н Я Т А ЧАРЛИ? ЩЕ ТИ ПРИСАДИ ЛИ НОВА ХИПО ВИЗА? :)

Отговори
0 0
радяф

радяф

23.10.2021 | 09:21

Пак добре, че не са го изгонили, както го натириха от Естония. С тоя фатмак ударихме ново дъно в международните отношения. Добре, че скоро му свършва фарса и може да си навре стиснатото от злоба юмруче където поиска и да си ходи.

Отговори
4 3
Toni

Toni

22.10.2021 | 23:01

Сайта се оцвети в тъмно отровно зелено ..........Зелеления чорап е твоят ляк...Лека нощ

Отговори
6 5
Що за злоба чифутска

Що за злоба чифутска

22.10.2021 | 21:58

Да бе чифутска пасмино от манипулатори и лъжци Това което го е поискал Радев ще си го сложи в джоба Амчи нъли първи трябва да умрат вашите чифутски централи в Мариците Е да Покрай тях и хиляди семейства без поминък и доходи Нъл това са ви мечтите ви в съня И продан на Българска Свещена Земя Средния пръст не е показан на Радев а на целий Български Народ от чифутския Брюксел и чифутска компания Макарон Урсулата и Меркел И знаем защо Защото тяхното псе Тиквата бе наритано от Българския Народ като въшлясало псе

Отговори
8 11
Горазд

Горазд

23.10.2021 | 00:51

Ти за Радев ли ще гласуваш бе, гл.упак?

Отговори
8 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?