1553

Радев към българите в Испания: Причината да се срещна с краля сте вие СНИМКИ

Една от най-големите български общности зад граница е в Испания. Изградените над 50 български асоциации, както и 52 български неделни училища в страната са доказателство за неразривната връзка на българската общност с родината.

Това заяви президентът Румен Радев в словото си пред представителите на българската общност в Испания. Срещата в рамките на официалната визата на държавния глава в страната, се състоя в посолството на България в Мадрид. В разговора участваха българи от различни краища на Испания, където по официални данни от миналата година живеят над 201 хиляди българи.

“Причината за моето посещение и срещите ми с крал Фелипе VI, премиера Педро Санчес и председателя на Конгреса на депутатите Меричел Батет сте вие”, подчерта Румен Радев и отбеляза, че държавните ръководители на страната имат "изключително високо мнение" за българската общност, която е много добре интегрирана.

„Знам, че съдбата на емигранта не е лека“, посочи Румен Радев и подчерта, че представителите на българската общност в Испания имат пълната подкрепа на българската държава. Испания е страната с най-много български неделни училища и президентът отчете необходимостта от назначаването в българското посолство на съветник по образованието - сфера, която е приоритетна за много от дошлите българи.

Държавният глава благодари на българската общност за усилията за съхраняването на националната ни култура и идентичност. 

Присъстващите повдигнаха редица въпроси, включително за създаването в Мадрид на български културен институт, който да носи името на Иван Вазов. Президентът изказа своята подкрепа за инициативата и отбеляза, че този институт би могъл да изпълнява и редица други функции, включително да помага административно на представители на българската общност в Испания.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
КГБ

КГБ

29.04.2022 | 11:57

ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО В ИСПАНИЯ Е ДА СЕ ПОВОЗИ НА ЕВРОФАЙТЕР И ДА ДОКЛАДВА НА ГОСПОДАРЯ СИ В кремъл ЗА ТЕХНИЧЕСКИТЕ ДАННИ НА САМОЛЕТА.

Отговори
4 6

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?