1553

Радев и още четирима президенти поискаха от Европа мерки срещу украински внос

Държавните и правителствени ръководители от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия призоваха в съвместно писмо председателя на ЕК да преразгледа мерките за противодействие на негативните ефекти от увеличения внос на селскостопански продукти от Украйна. Това съобщиха от пресофиса на Румен Радев.

Държавните и правителствени ръководители на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия изпратиха писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което призовават за преразглеждане на мерките за противодействие на негативните ефекти от увеличения внос на селскостопански продукти от Украйна в тези страни.

Според лидерите на петте страни членки на ЕС войната на Русия срещу Украйна е довела не само до огромно увеличение на производствените разходи в селскостопанския сектор и риска за бизнеса, но и до проблеми на земеделските пазари в Европа, се посочва в писмото.

Най-сериозни затруднения вследствие на значителното увеличение в предлагането на селскостопански продукти се наблюдават именно в страните, които граничат с Украйна или са в непосредствена близост до нея. В същото време затрудненото освобождаване на излишъка от зърнени, маслодайни и други култури в складовете дестабилизира пазарите и води до налагането на допълнителни разходи на земеделските производители.

В писмото се подчертава необходимостта от значително увеличаване на  средствата от ЕС, разпределени за мерките за подпомагане, като лидерите призовават за ангажиране на допълнителни източници на финансиране за подпомагане на земеделските производители, които са претърпели загуби и са изложени на риск да изгубят своята ликвидност.

Европейската комисия да анализира възможността за закупуване на излишното зърно от съседни на Украйна държави членки за хуманитарни цели, се призовава още в писмото. Потвърждава се и призивът за финансова подкрепа от ЕС за по-бързо развитие на транспортната инфраструктура и засилване на свързаността, което да даде възможност за плавно прехвърляне на стоки от Украйна в трети страни.

Предлага се в регламента за разширяване на автономните търговски мерки за внос от Украйна, който е в процес на обсъждане на ниво ЕС, да бъдат изменени разпоредбите на предпазната клауза, така че тарифните квоти да бъдат намалени по отношение на тяхното годишно ниво, в случай на повторно въвеждане на тарифи, съгласно Споразумението за асоцииране.

Петте държави предлагат още ЕС да запази възможността да реагира на нелоялни практики при вноса от Украйна, например под формата на засилено наблюдение или възможност за започване на антидъмпингови процедури. Проблемът с прекомерните количества стоки, оставащи на територията на държавите членки, и компрометиращи по този начин „коридорите на солидарност“, също трябва да бъде адресиран ефективно, се посочва още в писмото.

В случай че изкривяванията на пазара, причиняващи вреда на фермерите в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия не могат да бъдат премахнати с други средства, петте европейски страни призовават ЕК да приложи подходящите процедури за повторно въвеждане на мита и тарифни квоти върху вноса от Украйна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Хм…

Хм…

31.03.2023 | 23:00

Не от вчера вносът на украинско зърно влошава качеството на хляба в България. Само да вметна, относно войната там, съм на страната на украинците. Но това е друга тема.

Отговори
1 2
Знначи

Знначи

01.04.2023 | 08:46

Пидкрепяш и македонците които ни мразят...предател

Отговори
0 0
Увреден е нещо у главата Тоа

Увреден е нещо у главата Тоа

31.03.2023 | 22:09

Тоа сега съ сети То на Дунав мост Русе На ГПК Кардам от тировете и гондолите на урките внасящи зърно и друга селскостопанска продукция не можеш да минеш по три дена у Румънско и да се върнеш Тоа сега се сетил

Отговори
1 0
комунист

комунист

31.03.2023 | 21:22

Полза никаква.Обзалагам са ,че помощта за Украйна ще е в пъти по- голям от тази за земеделците.Просто такива са Европейските Ви ценности.

Отговори
4 0
Драган

Драган

31.03.2023 | 21:45

Друго си е само едни необразовани цървули да се облагодетелствуват нали!?Такава е ценностната система на твоите неуки алчни и злобни господари.

Отговори
3 1
666

666

31.03.2023 | 20:37

Браво

Отговори
3 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?