3906

Радарни платформи в Егейско море ще контролират границата на ЕС

След положителното посещение на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Анкара в началото на миналата седмица, гръцката преса изнесе ново твърдение за сигурността в Егейско море.

Според вестник Ta Неа, Атина се готви да инсталира 7 плаващи радарни платформи в Егейско море, на територии близки до турските брегове.

Твърдеше се, че Гърция работи по 7 проекта за „безпилотни полуфиксирани военноморски платформи“, които ще бъдат оборудвани с радар, камери и дронове, за да повиши контрола си в Егейско море, в рамките на „Програмата за развитие на европейската отбранителна индустрия“ (EDIDP). Този проект е стартиран от Европейския съюз през 2021 г. и цели по-добрър граничен контрол на съюза.

Седем плаващи радара, ще сканират детайлно Източните райони на Егейско море, предимно в граничните участъци с Турция", уточнява вестника.

Гръцкото министерство на отбраната приветства проекта, който е патентован от неназована гръцка компания.

Вестникът твърди, че ако всичко се развие нормално, първата плаваща радарна платформа ще бъде пусната в експлоатация през 2025 г. и ако изпитанията дадат положителни резултати, броят на платформите в Егейско море може да бъде увеличен до 7.

Обхватът на радара на плаващата платформа ще бъде 40 километра, а височината на радарната мачта ще бъде 50 метра над морето. Предвижда се платформата да бъде оборудвана и с камери и дронове.

АА

Информацията, събрана на плаващата платформа, може да бъде прехвърлена към подводници, кораби, сателити и съответните военни отдели в реално време, Та Неа отбеляза, че гръцкият персонал е казал, че всички източни граници на Гърция с Турция могат да бъдат постоянно наблюдавани, благодарение на радарните платформи, планирани да бъдат поставени на стратегически точки.

Твърди се, че плаващите платформи ще бъдат малки, подобни на петролните платформи в Мексиканския залив, но има идеи те да бъдат разширени, за да поберат хеликоптерна площадка в бъдеще.

Цената на проекта в първия етап се очаквал да е 19,5 милиона евро, 12,8 милиона от които ще плати ЕС, а 5,4 милиона ще се поемат от Гърция и Кипър. Вестникът допълва, че 1,3 милиона евро ще бъдат покрити от инвеститори от частния сектор.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?