46
Следвайте ни

Ръчна граната, каляска и пиано от стъкло показаха в Турция СНИМКИ

viber icon

Музеят на стъклото и кристалите на Бейкоз се намира в красива гориста местност в азиатската част на Истанбул  в бивша конюшня, превърната в красива зелена ботаническа градина, бе отворен неотдавна.

Дирекцията "Национални дворци", обяснява, че музеят е кръстен на императорската фабрика за стъкло и кристали в Бейкоз, създадена в същия район през османския период.  Сградата, в която се помещава музеят, е построена от Ибрахим Паша, който е бил с първоначално с пост "кетюдах" - стюард, нает от османските управители, за да управлява официалните им дела в Истанбул. В последствие е назначен за везир с ранг паша от султан Абдулазиз (1861-1876).

Ибрахим паша притежавал най-големия и най-важен горист имот на брега на Босфора. Там той построил имения, беседки, басейни и конюшни на 29,7 хектара земя.  Той също така засадил много растения и дървета, открити в пределите на Османската империя и извън нея, превръщайки я в своеобразна ботаническа градина.

По време на управлението на султан Абдулхамид II (1876-1909) имотът на Ибрахим паша е закупен от държавата и става достъпен на османската общественост под името "Градина на свободата". След сложна реставрация сега част от сградите са превърнати в музей на стъклото от дирекция "Национални дворци" към президентството.

Управителят на музея Ясин Йълдъз, даде информация за изложените в музея произведения. Най-старият артефакт в стъклената колекция, открит при разкопки на двореца Кубадабад, построен от селджукския султан Алаедин Кейкубад I, е плочата Кубадабад, датираща от 13 век. Тя е открита през 1966 г. и нейните 154 парчета са старателно реконструирани и залепени. 

Посетителите може да се изненадат, когато открият, че предшественикът на коктейла Молотов също е в Музея на стъклото и кристалите на Бейкоз, датиращ от управлението на султан Сюлейман I (1520-1566). Там има примери за стъклени ръчни гранати, пълни с барут, използвани като боеприпаси във войни, датиращи от 16 и 17 век.  Хумбара, един вид стъклена ръчна граната, е „използвана за първи път по време на обсадата на Родос през 1522 г.“.

Има затъмнена стая, посветена на витражите. В друг салон може да се видят стъклените маслени лампи, датиращи от 16 век, които Соколу Мехмед Паша поръчал за построените от него джамии. Вазите със стъклени лалета, сътворени за османския двор, изпреварват времето си, тъй като по това време лалетата не са се разпространили още в Европа и са били пазени в османската империя.  

В музея има и филигранно венецианско стъкло с бели или цветни нишки с произход от Мурано. То е от огромно значение, тъй като се смята, че се вдъхновило прочутите райрани синьо-бели ювелирни стъклени предмети на "окото на славея" (çeşm-i bülbül) на османците, чието производство започва през 1847 г.

Друг уникален предмет, който със сигурност ще изненада посетителите, е кристално пиано, произведено от Gaveau (Париж), и кристален стол, направен от Kamenicky Senov (Бохемия).

„В музея се намира и церемониалният файтон, направен в Париж за султан Махмут II. Това уникално превозно средство е световен пример по отношение на използването на кристалите като пищни орнаменти върху него. 

"Имаме и много важни находки от разкопките по време на жп тунела под Босфора - Мармарай. В музея виждаме и образци на стъклени предмети, поръчани в Европа за османските дворци през 19 век.", завършва управителят Йълдъз.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?