Следвайте ни

Японските пенсионери със специални шофьорски книжки

Японското правителство планира да въведе специални свидетелства за правоуправление за водачи на възраст над 75 години, съобщава Nikkei, цитиран от факти.бг. Новите книжки ще важат само за автомобили, снабдени с модерни електронни помощници като системите за автоматично спиране при поява на препятствие.

Японските власти смятат, че по този начин ще бъде ограничен броят на все по-зачестилите инциденти с възрастни шофьори, които бъркат педалите или реагират прекалено бавно на пътната обстановка. Предвижда се първоначално специалните книжки да бъдат издавани безплатно срещу стари свидетелства.

Правителството на Япония смята да се консултира с производителите на автомобили за възможно ускоряване на оборудването на възможно най-голям брой модели с функция за автоматично спиране в екстрени ситуации. Засега тези системи са прекалено скъпи и не се монтират на по-евтини автомобили.

Възрастните водачи в Япония плащат по-високи застрахователни вноски. Ако бъдат въведени обаче, новите книжки ще им позволяват отстъпка до 10% на полица, което трябва да стане и основният стимул за смяна на документите.

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?