3906

Японски експерт алармира за земетресение от 7 по Рихтер в Кипър

След вчерашните две земетресения от 4,3 и 3,0 в Кахраманмараш и Адъяман, стреснали Югоизточна Турция и Северна Сирия, както и серията от по-слаби вторични трусове в района, днес японският експерт по земетресенията Йошинори Мориваки в Сиирт, Източна Турция, направи нови оценки за разломните сеизмични линии в Турция. 

АФАД

Той обърна внимание на линията на източния анадолски разлом. Мориваки посочи Елазъг, Кахраманмараш, Хатай и Адана, като рисковани райони. Той заявяви, че въпросната разломна линия се простира от тези провинции, до остров Кипър, като предупреди най-вече за опастност от земетресение с магнитуд 7 за Кипър. 

Мориваки заявяви „Може да има земетресение с магнитуд от около 7 по Рихтер в Кипър. Островът е един от опасните региони в това отношение.“

АА

Земетресенията в Турция вървят едно след друго като домино. Бингьол-Карлъова, Муш и Битлис са вторият регион. Третият регион е страната на Егейско море. От страната на Егейско море има много тънки и къси разломи. Ето защо няма големи земетресения, но те се случват често. Земетресението, което се очаква да се случи в северния клон на линията на разлома в Мраморно море, също има около 8 разлома. Ако случайно няколко от тях се счупят заедно, там може да възникне пагубно земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер."

Мориваки заяви, че в района на Кахраманмараш не се очаква голямо разрушително земетресение скоро, тъй като трусовете, които се случиха на 6 февруари 2023 г., освободиха голямо количество натрупана енергия.

Той напомни, че земетресенията с център Кахраманмараш засегнаха и Хатай, който има мека почва. Това е причината за огромните разрушения там. 

Мориваки допълни, че има риск от силно земетресение отвъд линията на източния анадолски разлом, от страната на Кипър, но не е възможно да се предскаже времето за него.

АФАД

Японският специалист даде идеи на хората, които ще купуват или наемат жилища в района, за това, на какво трябва да обърнат внимание.

Първо проучете дали почвата е добра или е нестабилна. Можете да видите това в интернет по региони. Ако земята е стабилна, земетресението става бързо и треперенето не се случва много. Ако е мека, това е лошо. Такова беше земетресението в Измит през 1999 г., в Истанбул. Сградите се срутиха много, защото земята беше мека.

Второ, има ли незаконни пристройки. С какви материали е построена сградата.

Трето, важно е да е построена след 2000 г., защото има промяна в регулацията след 1999 г. Построените сгради след 2000 г. като цяло са добри."

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?