1553

Япония стана петата страна, кацнала на Луната

Браво! Япония стана петата страна в света, изпратила свой апарат на Луната. Космическата сонда SLIM успешно приложи нова технология за прецизно кацане с точност до 100 метра от определеното място.

Японската космическа агенция (JAXA) беше определила хълм на кратер малко на юг от лунния екватор. Спускаемият модул SLIM, изстрелян през септември, носи различни научни инструменти, включително камера за анализ и два лунни роувъра. Основната му цел е да провежда мисии за изследване на товари. Инженерите на JAXA оцениха състоянието на космическия кораб след кацането, за да гарантират неговата оперативна функционалност.

Ройтерс отбелязва, че това е тласък за японската космическа програма, която претърпя вълна от неуспехи и беше засенчена от съперника Китай.

Това постижение позиционира Япония като петата нация, извършила кацане на Луната, след Русия (тогава Съветския съюз), Съединените щати, Китай и Индия. Миналата година Индия стана четвъртата държава, извършила меко прилуняване, както и първата, достигнала лунния Южен полюс.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ytuyt

ytuyt

20.01.2024 | 01:33

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички----- https://da.gd/menbio

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?