4232

Япония се разтрепери! Мощен трус удари страната, има ранени

Япония е една от най-тектонично активните страни в света

Съобщава се за осем души, ранени след земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер в югозападна Япония, но изглежда няма големи щети или цунами. Епицентърът се намирал между островите Кюшу и Шикоку, съобщи Геоложката служба на САЩ.

Япония преживява около 1500 земетресения всяка година. По-голямата част от тях са леки и дори по-големите земетресения обикновено причиняват малко щети.

 Японският орган за ядрено регулиране съобщи, че електроцентралата Иката в района работи нормално. Обществени водопроводни тръби са се спукали на дузина точки в град Уваджима. В град Озу в Ехиме най-малко едно свлачище блокира път, докато падащи камъни също блокираха някои пътища в град Уваджима.

Разположена на върха на четири големи тектонични плочи по западния край на тихоокеанския „Огнен пръстен“, Япония е една от най-тектонично активните страни в света. Най-голямото регистрирано земетресение в Япония беше масивен подводен трус с магнитуд 9,0 през март 2011 г. край североизточното крайбрежие, което предизвика цунами, погубило 18 500 души. Катастрофата от 2011 г. доведе до стопяване на три реактора в атомната централа във Фукушима, причинявайки най-тежката следвоенна катастрофа в Япония и най-сериозната ядрена авария след Чернобил.

Въпреки по-строгите насоки за строителство, много сгради, особено извън големите градове, са стари и уязвими. Това стана ясно от земетресението с магнитуд 7,5 по Рихтер на 1 януари тази година, което удари полуостров Ното и уби над 230 души, много от които от срутване на по-стари сгради.

На 3 април земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер удари Тайван, убивайки 16 души и ранявайки повече от 1100 други. Строгите строителни норми и широкоразпространената готовност за бедствия предотвратиха по-голяма катастрофа, цитира dariknews.bg.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?