Следвайте ни

Японци показаха "умна" маска, свързана с телефон и интернет

viber icon

Медицински и защитни маски за лице се превърнаха в норма посред пандемията и японският стартъп Donut Robotics разработи "умна маска". Тя е свързана с интернет, може да предава съобщение и да превежда от японски на 8 езика, пише Канал 3.

Наричана още c-mask, тя се поставя върху стандартна маска и се свързва чрез Bluetooth със смартфон или таблет. Инсталираното на тях приложение помага речта да се превръща в текстови съобщения, да започва телефонни разговори или да усилва гласа на човека, който я носи.

"Усилено работихме години наред да разработим робот и използвахме тази технологи за продукт, коато отговаря на промените, предизвиквани от коронавируса в обществото", казва за Ройтерс Тайсуке Оно, ръководител на компанията.

Инженерите на Donut Robotics стигнали до идеята, докато търсели продукт, който да помогне на стартъпа да оцелее в икономическата криза. Компанията вече имала договори за доставка на роботизирани гидове и преводачи за токийското летище "Ханеда", но бликорането на самолетните полети застрашило бъдещето ѝ.

Първите 5000 бройки от "умната" маска ще бъдат изпратени на клиенти през септември. Оно опитва да навлезе и на пазарите на Китай, САЩ и Европа. 

Цената е около 40 щатски долара и в Donut Robotics смятат, че може да излязат и на масовия пазар за подобни продукти, който не е съществувал преди няколко месеца. Част от приходите може да идват от услуги, за които притежателят на маската се абонира чрез приложението за нея.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?