Следвайте ни

Януш Бугайски: Отчуждаването на Турция от НАТО и ЕС е стратегическа грешка

viber icon

Напрежението между Турция и нейните съюзници в НАТО се засилва. Някои наблюдатели дори заявяват, че страната трябва да бъде изхвърлена от пакта.

Такива драстични ходове едва ли ще станат, но ескалиращото отчуждаване на Турция от САЩ и Европейския съюз е саморазрушително за Запада и помага на главните противници на НАТО. Това твърди в анализ Януш Бугайски* в изданието на  Вашингтон екзаминер (Washington Examiner) 


Държавният секретар Майк Помпео атакува турското правителство по време на неотдавнашна виртуална среща на външните министри на НАТО. Той обвини Анкара, че подклажда напрежение със съюзници в Средиземно море и се съгласува с Москва, като закупи произведената в Русия зенитна система С-400. Придобиването от Анкара на системата С-400 също бе осъдено от Конгреса, тъй като това може да застраши техническите тайни на американските изтребители F-35 стелт.


Вашингтон гласува налагане на нови санкции на Анкара. Законът за противодействие на американските противници чрез санкции изисква санкции срещу всяка държава, която участва в „значителна сделка“ на отбранителни активи с Русия, Иран или Северна Корея. Освен това САЩ спряха планираната доставка на американски изтребители F-35 за Турция.


В отговор турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини Помпео, че застава на страната на Гърция в спора й с Турция и отказва да продаде Анкара, произведено от американски зенитни оръжия Патриот. Той атакува и Вашингтон за подкрепата на кюрдските сили в Сирия, които се стремят да разделят Турция, дори докато Турция помага на САЩ в борбата с Ислямска държава.


Лидерите на ЕС също заплашват санкции срещу Анкара заради спор за сондажи за газ с Гърция и Кипър. Откриването на нови енергийни ресурси в Източното Средиземно море задълбочи дългогодишните спорове за разделянето на Кипър, националния суверенитет в Егейско море и претенциите за континентални шелфове.


ЕС подкрепи Гърция в спора и разкритикува Турция за провеждането на сеизмични проучвания край северното крайбрежие на Кипър. Турция и Гърция също подкрепят своите териториални претенции, като създават изключителни и конфликтни морски икономически зони. Спорът се засили и с други разногласия с ЕС за политиката на Анкара в Либия и Сирия.


Отдалечаването на Турция от ЕС и от НАТО би било стратегическо поражение за САЩ. След САЩ Турция има най-голямата армия в НАТО с повече войски, танкове, артилерия и изтребители от Франция или Обединеното кралство, както и огромен флот. Турция е сред деветте най-мощни във военно отношение държави в света, с почти 100 летища, способни да поддържат въздушните операции на НАТО в близките региони. Също така съхранява около петдесет американски ядрени оръжия във военновъздушната база Инджирлик, контролирана от американски персонал, припомня Бугайски. 


Турция е в непосредствена близост до пет нестабилни региона (Балканите, Черно море, Източното Средиземноморие, Близкия изток и Кавказ), където интересите на Запада са оспорени от Русия и Иран. По-специално, географското разположение на Турция и силните военни сили я правят котвата на южния фланг на НАТО срещу руския ревизионизъм, твърди Бугайски. 


На Балканите Анкара е важен партньор и участва в мироопазващите операции на НАТО в Босна и Херцеговина и Косово.


Представата за турско-руски съюз заради закупуването на ракети С-400 е очевидно преувеличение. Двете сили са водили безброй войни в миналото, независимо от периодичните военни, енергийни или икономически транзакции и ще продължат да се конкурират за политическо влияние във всички близки региони, както е видно по време на неотдавнашната война в Южен Кавказ между Армения и Азербайджан.


Възстановяването на отношенията с Турция трябва да бъде приоритет на САЩ, защото ескалиращите конфликти просто ще навредят на съюзническите способности и ще насърчат американските противници. 


Президентът Реджеп Тайип Ердоган вече даде знак, че иска да разреши противоречията с новия президент на САЩ, който също може да играе посредническа роля в НАТО.

 


Вместо да оспорва собствеността на природния газ край Кипър, Вашингтон трябва да измисли начин всички страни в региона да се възползват от газовите открития, които могат да намалят зависимостта от руския газ и да намалят ролята на Москва в цяла Югоизточна Европа.

 

 


*Януш Бугайски е старши сътрудник в във Фондация Джеймстаун във Вашингтон
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?