2374
Следвайте ни

Януарски рекорд: Термометърът в Австралия скочи до 50,7°С

viber icon

Австралийските власти предупредиха хората да не излизат днес, защото северозападният бряг е обхванат от изключително гореща вълна с температури до 50,7 градуса по Целзий, достигащи рекордни стойности, каквито е имало преди 62 години.Това предадоха Ройтерс и Франс прес.

Климатолози и активисти предупредиха, че глобалното затопляне, което се дължи на парниковия ефект, предизвикан от човешка дейност, особено от изкопаеми горива, е напът да излезе от контрол.

Най-горещите години на планетата, откакто се води статистика, са били регистрирани през последното десетилетие.

В северозападния австралийски регион Пилбара, където има мина за добив на желязо, в крайбрежния град Онслоу вчера беше отбелязан температурен рекорд. Регионът е известен с горещото и сухо време, с температури обикновено около 40 градуса през този период на годината.

Австралия е един от най-големите замърсители с въглерод на глава от населението, но правителството отказва да се откаже от въглищата и други отрасли, свързани с изкопаеми горива, защото така ще бъдат загубени работни места.

Учените са установили, че повишаващите се температури може да повлияят съществено върху здравето на хората и върху производителността на труда на открито, което ще доведе до икономически загуби на стойност милиарди долари.

През последните две десетилетия Австралия губи годишно средно по 10,3 милиарда австралийски долара (7,48 милиарда американски долара) и 218 производствени часа заради горещини.

Това показва глобално проучване, публикувано тази седмица от изследователи в университета "Дюк" в Дърам, американския щат Северна Каролина.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?