Следвайте ни

Ямата на смъртта: Разкриха тайната на зловещо погребение в Хърватия

Хората гладували, затова се избивали взаимно

viber icon

Археолозе откриха масов гроб в Хърватия, в който са погребани 41 души. Установено е, че хора са били избити от съплеменници преди 6200 години. Древните жители са убивали както мъже, така и жени, и деца, пише Блиц.


Възрастта на убитите е от  2 до 50 години. Основните удари били нанесени от гърба към черепа. Няма следи върху костите на мъртвите, които да показват опит за защита.

Приблизително 70% от починалите, според генетичния анализ, имат общи корени, но не са преки роднини. Възможно е клането да е причинено от значителен демографски растеж или изменение на климата. Хората може би са били на ръба на глада, което ги е подтиквало да извършват кланета.

Гробът е намерен в село Поточани. Местен жител се натъкнал на него, когато решил да изкопае ров за основата на гаража си. Ямата била дълга два метра и широка един метър. Открити били фрагменти от антична керамика заедно с тези на хората.

От 41 души 21 са деца. Възрастта варира от 2 до 17 години. Експерти от университета в Загреб "Марио Новак" продължават да откриват причините, поради които е извършено клането.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?