3906

Ядрената бомба чука на вратата? Русия и САЩ на ръба на грандиозен сблъсък

"Линията на Запада за ескалация на конфликта с Русия може да доведе до военен сблъсък между ядрените сили."

Това каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу на 10-ия форум по сигурността в Сяншан, съобщават световни медии.

„Западната линия на постоянна ескалация на конфликта с Русия носи заплаха от пряк военен сблъсък между ядрените сили, който е изпълнен с катастрофални последици“, каза Шойгу.

„САЩ и НАТО продължават сериозно да се надяват, че ще успеят да подкопаят сигурността на Русия и да ни лишат от воля за съпротива“, добави Лавров.

Според него обаче ситуацията в зоната на специалната военна операция показва безполезността на тези планове, предаде БЛИЦ.

"Пренебрегвайки законните права на Русия да гарантира своята сигурност, Белият дом упорито преследваше разширяването на блока на НАТО, който контролира, на изток.

Тези агресивни стъпки ни принудиха да предприемем контрамерки. В отговор Западът открито се насочи към нанасяне на "стратегическо поражение" върху Русия в хибридната война срещу нас. Украйна беше цинично избрана за таран, на който е отредена ролята само на консуматив“, коментира Шойгу.

Според него САЩ, „след като напълно подчиниха страните от западния лагер, съсредоточиха военно-политическите си ресурси върху задачата да поддържат неуловимо глобално господство по всякакъв начин“.

„Постигайки огромно геополитическо и военно-стратегическо превъзходство, Вашингтон години наред съзнателно подкопава и разрушава основите на международната сигурност и стратегическата стабилност, включително системата от споразумения за контрол на въоръженията“, допълни Шойгу.

Той добави, че „съвременните катаклизми в международните отношения са пряко свързани с противопоставянето на отделните държави на неизбежното укрепване на многополюсния свят, опитите им да запазят собствената си хегемония на всяка цена“.

„Страните, които се противопоставят на западната неоколониална диктатура и защитават принципите на равенство, полицентричност и неделима сигурност, са подложени на ожесточен натиск, включително силен натиск и опити за политическо и икономическо удушаване“, каза Шойгу.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Добрев

Добрев

30.10.2023 | 12:06

За съжаление на вчерашните избори българите показаха че си харесват и избират военолюбците...

Отговори
2 5
Да, избраните кметове и общински съветници

Да, избраните кметове и общински съветници

30.10.2023 | 12:09

Ще нападнат Русия.

Отговори
3 1
rtyrty

rtyrty

30.10.2023 | 11:51

Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук~~~> https://lmy.de/keto

Отговори
0 2
Докато Русия си гарантира сигурността

Докато Русия си гарантира сигурността

30.10.2023 | 11:50

отвън и от рехавата говореща опозиция, в действителност се разпада.

Отговори
3 1
Сребролюб Мангизлиев

Сребролюб Мангизлиев

30.10.2023 | 11:46

Прекрасна музика за ушите на всеки Пymuнonokлoннuк... Съгласен съм света да бъде унищожен...и аз, и семейството ми и децата ми, но матушка Россия да победи....и да умре последна...

Отговори
3 4
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

30.10.2023 | 11:30

Докато Русия се кълне, че няма да използва ЯО, само налива масло в огъня, защото пиндоските наглеци се убеждават, че могат да си позволяват всичко, без никакви ответни удари. Пример със Северните потоци. А какво дири ФАЩ на границите на Русия, на 10 хил. километра? Баба си ли търси тук? Накрая всичко може да завърши с яка ядрена тупалка, при която с номера на Сахаров двете крайбрежия на ФАЩ ще бъдат напълно унищожени на 1000 км навътре от брега. А от РФ все нещо ще остане незасегнато.

Отговори
7 7
Т.н. “ФАЩ”, руска измишльотина между другото,

Т.н. “ФАЩ”, руска измишльотина между другото,

30.10.2023 | 12:04

граничи също и с Канада, и с Мексико. И от времето на Горбачов, до половината управление на Путин и Медведев след това, не заплашваше и Русия. Как стана така, че т.н. “ФАЩ” стана заплаха точно след непредизвиканата война с Украйна? Кой постоянно се хвали с новите си ракети, подводници на Съдния ден и тренира ядрени удари?

Отговори
2 4
А между другото, самият Сахаров години по-късно си признава,

А между другото, самият Сахаров години по-късно си признава,

30.10.2023 | 12:08

как предложил на Генералния щаб да унищожи американското крайбрежие заедно с всички обикновени трудещи се, а генералите, ветерани от Великата отечествена, се отвратили и от идеята му и от него.

Отговори
2 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?