Следвайте ни

Ядем чипс от щурци и бургер от бръмбари

viber icon

Консумацията на насекоми има различни хранителни и екологични ползи, но потребителите в западните страни все още трудно се борят с фактора „бляк“.

Тъй като нарастващото население на Земята оказва по-голям натиск върху световното производство на храни, насекомите все повече се възприемат като жизнеспособен източник на храна.

Вълната около този алтернативен източник на протеини се надига в Европа, откакто Агенцията за безопасност на храните на ЕС разреши продажбата на сух жълт брашнен червей като нова храна от юни 2021 г. Това е първата храна от насекоми, одобрена от ЕС.

Ядливите насекоми са богати на протеини, но и могат да се отглеждат много по-устойчиво от говеждото или свинското месо. По света 2 милиарда души в 130 страни редовно ядат насекоми, информира Евронюз.

Европейските предприемачи обаче трябва да намерят креативни начини да направят брашнените червеи и щурците апетитни. Тициана Ди Костанцо провежда уроци по готвене на насекоми в дома си в Западен Лондон, където също отглежда съществата в задния двор със съпруга си Том. Нейната компания, "Horizon Insects", е част от зараждащата се в Европа сцена за ядливи насекоми, която включва десетки стартъп компании, базирани на насекоми, предлагащи чипс от щурци, бургери от буболечки и бира от бръмбари.

В крайна сметка може да ядем насекомите индиректно, вместо да ги намираме чиниите си, а пазарът показва, че най-обещаващо е храненето с тях на животни. ЕС одобри протеини от насекоми като фураж за рибовъдството през 2017 г. Американската администрация по храните и лекарствата ги одобри за фураж за пилета през 2018 г., а одобрението на ЕС за домашни птици и свине се очаква по-късно тази година.

В същото време глобалният пазар на ядливи насекоми е в началото на процъфтяването си, според инвестиционната банка Barclay's. Позовавайки се на данни от Meticulous Research, тя прогнозира, че индустрията ще нарасне до 6,7 млрд. евро (8 млрд. Долара) до 2030 г. от по-малко от 850 млн. евро (1 млрд. долара) през 2019 г. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?