71

Путин заплаши НАТО и с ядрени оръжия: Не блъфирам! ЦЯЛОТО ОБРЪЩЕНИЕ

Предлагаме ви превод на цялото тв обръщение на президента Владимир Путин - в него той обвинява за всичко Запада, войната била започната от Украйна през 2014 г., Русия разполага с по-модерни оръжия от НАТО и ще употреби всичките, за да защити, включително и ядрените - това са основни мотиви в речта, пише "24 часа".

Ето я цялата реч:

Уважаеми приятели!

Темата на моето изявление е ситуацията в Донбас и ходът на специалната военна операция по неговото освобождаване от неонацисткия режим, който завзе властта в Украйна през 2014 г. с въоръжен държавен преврат.

 
Днес се обръщам към вас, към всички граждани на нашата страна, към хората от различни поколения, възрасти и националности, към народа на нашата велика родина, към всички, които са обединени от велика историческа Русия, към войници и офицери, доброволци, които сега воюват на фронтовата линия, които са на бойния си пост, на нашите братя и сестри - жители на Донецката и Луганската народни републики, Херсонска и Запорожка области и другите области, освободени от неонацисткия режим.

Ще стане дума за необходимите, неотложни стъпки за защита на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на Русия, за подкрепа на стремежа и волята на нашите сънародници сами да определят своето бъдеще и за агресивната политика на част от западните елити, които се стремят с всички сили да запазят господството си, като за това се опитват да блокират, да потиснат всякакви суверенни независими центрове на развитие, за да продължат грубо да налагат волята си на други държави и народи, да насаждат своите псевдоценности.

Целта на този Запад е да отслаби, раздели и в крайна сметка да унищожи страната ни. Те вече казват направо, че през 1991 г. са успели да разцепят Съветския съюз, а сега е дошло времето и на самата Русия - тя трябва да се разпадне на много смъртно враждуващи помежду си региони и области.

 
И те отдавна осъществяват тези планове. Те насърчаваха бандите на международните терористи в Кавказ, придвижваха нападателната инфраструктура на НАТО плътно до нашите граници. Те превърнаха тоталната русофобия в свое оръжие, десетилетия наред целенасочено култивираха омраза към Русия, преди всичко в Украйна, на която готвеха съдбата на антируски плацдарм, а самият украински народ беше превърнат в пушечно месо и тласнат към война с нашата страна. Тази война започнаха още през 2014 г., използвайки въоръжените сили срещу цивилното население, организирайки геноцид, блокада, терор срещу хора, които отказаха да признаят властта, дошла в Украйна в резултат на държавен преврат.

И след като сегашният киевски режим фактически публично се отказа от мирно решение на проблема в Донбас и освен това обяви претенциите си да притежава ядрени оръжия, стана абсолютно ясно, че ще започне ново, поредното, както се беше случило вече два пъти, мащабно настъпление срещу Донбас - беше неизбежно.. И тогава, също толкова неизбежно, щеше да има нападение срещу руския Крим - срещу Русия.

В тази връзка решението за превантивна военна операция беше абсолютно необходимо и единствено възможно. Основните му цели - освобождаването на цялата територия на Донбас - са били и остават непроменени.

 
Луганската народна република вече е почти напълно прочистена от неонацистите. Боевете в Донецката народна република продължават. Тук в продължение на осем години киевският окупационен режим създава дълбоко ешелонирана линия от дългосрочни укрепления. Тяхното челно нападение щеше да доведе до големи загуби, така че нашите части, както и военните части на републиките в Донбас, действат систематично, компетентно, използват техника, защитават личния състав и стъпка по стъпка освобождават Донецка земя, прочистват градове и населени места от неонацисти, оказват помощ на хора, които киевският режим  превръща в заложници, в живи щитове.

Както знаете, в специалната военна операция участват професионални военнослужещи по договор. Рамо до рамо с тях се борят и доброволчески формирования: хора от различни националности, професии, възрасти - истински патриоти. По зова на сърцата си те застанаха на защита на Русия и Донбас.

В тази връзка вече дадох указания на правителството и на министерството на отбраната в пълен обем и в най-кратки срокове да определят правния статут на доброволците, както и на бойците от подразделенията на Донецката и Луганската народни републики. Той трябва да бъде същият като този на редовните военнослужещи от руската армия, включително материално, медицинско осигуряване и социални гаранции. Особено внимание трябва да се обърне на организирането на снабдяването на доброволчески формирования и отряди на народната милиция на Донбас с техника и оборудване.

В хода на решаването на основните задачи за защита на Донбас нашите войски, въз основа на плановете и решенията на Министерството на отбраната и Генералния щаб относно общата стратегия на действие, освободиха от неонацистите също значителни територии на Херсон и Запорожка област, както и редица други региони. В резултат на това се образува разширена линия на бойни съприкосновения, която е над хиляда километра.

Какво искам да кажа публично днес за първи път? Още след началото на специалната военна операция, включително преговорите в Истанбул, представителите на Киев реагираха много положително на нашите предложения, като тези предложения се отнасяха преди всичко до гарантиране на сигурността на Русия и нашите интереси. Но е очевидно, че мирното решение не устройваше Запада, така че след като бяха постигнати определени компромиси, Киев всъщност получи директни указания да скъса всички споразумения.

Украйна започна да се помпа с оръжие още повече. Киевският режим пусна нови банди от чуждестранни наемници и националисти, военни части, обучени по стандартите на НАТО и де факто под командването на западни съветници.

В същото време режимът на репресии в цяла Украйна срещу собствените й граждани, установен веднага след въоръжения преврат от 2014 г., беше засилен по най-суров начин. Политиката на сплашване, терор и насилие приема все по-масови, страшни, варварски форми.

Искам да подчертая, че ние знаем, че по-голямата част от хората, живеещи в териториите, освободени от неонацистите, а това са преди всичко историческите земи на Новорусия, не искат да бъдат под игото на неонацисткия режим.  В Запорожие, в Херсонска област, в Луганск и Донецк са виждали и виждат зверствата, които неонацистите вършат в окупираните райони на Харковска област. Наследниците на бандеровците и нацистките наказателни отряди убиват хора, изтезават ги, хвърлят ги в затвора, уреждат сметки, репресират, измъчват цивилни.

Повече от седем и половина милиона души са живели в Донецката и Луганската народни републики, Запорожие и Херсонска област преди избухването на военните действия. Много от тях бяха принудени да станат бежанци, да напуснат домовете си. А тези, които останаха - около пет милиона души - днес са подложени на постоянен артилерийски и ракетен обстрел от неонацистки бойци. Те удрят болници и училища, организират терористични атаки срещу мирните жители.

Ние не можем, нямаме морално право да предаваме тези близки хора, да ги оставим дабъдат разкъсвани от палачите, не можем да не откликнем на искреното им желание сами да определят съдбата си. Парламентите на народните републики на Донбас, както и военно-цивилните администрации на Херсонска и Запорожка област решиха да проведат референдуми за бъдещето на тези територии и се обърнаха към нас, Русия, с молба да подкрепим подобна стъпка.

Ще подчертая, че ще направим всичко, за да осигурим безопасни условия за провеждане на референдуми, за да могат хората да изразят волята си. И ние ще подкрепим решението за тяхното бъдеще, което ще бъде взето от мнозинството жители на Донецката и Луганската народни републики, Запорожска и Херсонска област.

Скъпи приятели!

Днес нашите въоръжени сили, както вече казах, действат на линията на бойни съприкосновения, която надхвърля хиляда километра, те се изправят не само срещу неонацистки формирования, но всъщност срещу цялата военна машина на колективния Запад.

В тази ситуация считам за необходимо да вземем следното решение - то е напълно адекватно на заплахите, пред които сме изправени - а именно: да защитим нашата Родина, нейния суверенитет и териториална цялост, да гарантираме сигурността на нашия народ и хората в освободените територии. Считам за необходимо да подкрепя предложението на Министерството на отбраната и Генералния щаб относно провеждането на частична мобилизация в Руската федерация.

Повтарям, говорим конкретно за частична мобилизация, тоест на мобилизация ще подлежат само граждани, които в момента са в запаса, и преди всичко тези, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни специалности и съответния опит.

Призованите за военна служба ще преминат непременно допълнителна военна подготовка с отчитане на опита от специалната военна операция, преди да бъдат изпратени в частите.

Вече е подписан указът за частична мобилизация.

В съответствие със закона камарите на Федералното събрание - Съветът на федерацията и Държавната дума - ще бъдат официално информирани за това днес с писма.

Дейностите по мобилизация започват днес, от 21 септември. Възлагам на ръководителите на регионите да окажат необходимото съдействие за работата на военните комисариати.

Специално ще подчертая, че руските граждани, призовани на военна служба чрез мобилизация, ще получат статут, плащания и всички социални гаранции на военнослужещи, служещи по договор.

Ще добавя, че Указът за частична мобилизация предвижда и допълнителни мерки за изпълнение на държавната отбранителна поръчка. Ръководителите на предприятията от отбранителната промишленост са пряко отговорни за решаването на задачите за увеличаване на производството на оръжия и военна техника и разгръщане на допълнителни производствени мощности. От своя страна всички въпроси на материалното, ресурсното и финансовото осигуряване на отбранителните предприятия трябва да бъдат решени незабавно от правителството.

Уважаеми приятели!

В своята агресивна антируска политика Западът прекрачи всяка граница. Непрекъснато чуваме заплахи срещу нашата страна, нашия народ. Някои безотговорни политици на Запад не само говорят за планове за организиране на доставка на нападателни оръжия с голям обсег на Украйна - системи, които ще позволят удари срещу Крим и други региони на Русия.

Такива терористични удари, включително с използване на западно оръжие, вече се извършват по пограничните населени места в Белгородска и Курска област. В реално време, използвайки съвременни системи, самолети, кораби, сателити, стратегически дронове, НАТО извършва разузнаване в цяла Южна Русия.

Във Вашингтон, Лондон, Брюксел директно подтикват Киев да пренесе военните действия на наша територия. Без да се крият, те говорят, че Русия трябва да бъде победена с всички средства на бойното поле и това да бъде последвано от отнемане на политически, икономически, културен, изобщо всякакъв суверенитет, с пълно разграбване на страната ни.

В ход е и ядрен шантаж. Става дума не само за обстрела на Запорожката атомна електроцентрала, насърчаван от Запада, който заплашва с ядрена катастрофа, но и за изявленията на някои високопоставени представители на водещите държави от НАТО за възможността и допустимостта на използване на оръжия за масово унищожение срещу Русия - ядрени оръжия.

На тези, които си позволяват подобни изказвания по адрес на Русия, напомням, че страната ни също разполага с различни средства за поразяване, а  някои наши компоненти са по-модерни от тези на страните от НАТО. И ако териториалната цялост на страната ни бъде застрашена, ние със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим Русия и нашия народ. Това не е блъф.

Гражданите на Русия могат да бъдат сигурни, че териториалната цялост на нашата родина, нашата независимост и свобода ще бъдат осигурени, отново подчертавам това, с всички средства, с които разполагаме. И тези, които се опитват да ни изнудват с ядрено оръжие, трябва да знаят, че розата на ветровете може да се обърне в тяхната посока.

В нашата историческа традиция, в съдбата на нашия народ е да спираме онези, които се стремят към световно господство, които заплашват с разпокъсване и поробване нашата Родина, нашето Отечество. Ще го направим и сега така ще бъде и занапред.

Вярвам във вашата подкрепа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
79 коментара
B. V.

B. V.

22.09.2022 | 04:48

Джуджето съвсем изтрещя! Този така се е оакал, че незнае вече какви ги дрънка. Единствено и само, показа и доказа на света колко аморални и елементарни хора управляват Русия

Отговори
2 4
Тарабас

Тарабас

22.09.2022 | 01:16

Русия има 1 130 000 армия. Каква е тази специална операция , че се налага мобилизация ?

Отговори
3 1
МАЙНА

МАЙНА

21.09.2022 | 19:52

ПЬЛЕН СИ НА ЛАФОВЕ КАТО КЕНЕФ НА ТОПЛИ ЛАЙНА

Отговори
7 3
Филибелия

Филибелия

21.09.2022 | 19:37

А ти ДЖУДЖАК нещеш ли една ядрена ракетка в комунистическия г,ъз?

Отговори
7 10
До Байдьн е неадекватен

До Байдьн е неадекватен

21.09.2022 | 19:14

Точно така. Президент Байдън има екип от експерти защото не е диктатор! В Америка има демокрация!

Отговори
11 18
Страшна демокрация !!!!ха ха ха х

Страшна демокрация !!!!ха ха ха х

21.09.2022 | 19:45

Затова Президента и онея около него не отправят Страната си - а трьгват да оправят света !!!!Разрушиха Ирак ,Сирия. Точно самия Байдьн каза преди 23 г.,че Ще накаже Сьрбия ,защото не се подчинява на технологичното им превьзходстао !!!! Бьркат се в Евросьюза !!!! Айде Стига от Такива демократи и миролюбции !

Отговори
17 7
До страшната демокрация

До страшната демокрация

22.09.2022 | 01:00

Ти си погълнат от руската пропаганда! Даже допускаш нарочни правописни грешки неизползувайки българската буква Ъ! Срам серсемино, срам! Продал се на нациста от Кремъл, дето твърди, че славянската азбука била дело на РС Македония, само и само да сътвори разединение на Балканите. Ти си от онези на които с гордост ще кажа, продажен добитък!!!

Отговори
3 5
Западняк

Западняк

22.09.2022 | 04:22

Научи се да пишеш сволоч.

Отговори
0 1
Телефон няма Ер голям

Телефон няма Ер голям

22.09.2022 | 12:09

Човече Подарен ми е миналата година Аман от пишман патриоти !!! Не тьрсете под вола теле, защото Ако намерите такова - то си е лично ваше

Отговори
4 0
Няма ли

Няма ли

21.09.2022 | 19:10

Кой да се намери да му вземе властта на този шизофреник Путин! Ще запали света!

Отговори
15 8
За Путин Турция, Германия, особено на Меркел, Унгария, все в НАТО

За Путин Турция, Германия, особено на Меркел, Унгария, все в НАТО

21.09.2022 | 19:06

Не са проблем. Украйна е друго. Била е част от Империята, един вид собственост на Русия, значи няма право сама да взима решения. Щеше да я освобождава, а я разруши. Избива мирни жители. Обяви ги за нацисти. С майките и децата. Защо му беше всичко? Сега украинците, иначе братски народ, го мразят. Отвори рана, която няма да зарастне. Сравнява специалната си операция с Великата отечествена, а в нея руси, украинци, грузинци, още едни негови жертви, са се били рамо до рамо.

Отговори
11 4
NaZi

NaZi

21.09.2022 | 19:03

Нахлуването в Украйна е „война, избрана от един човек” каза Байдън в обръщение към ООН. Русофили, колкото и да се възхищавате на Путин, ако той предизвика световна война, победители няма да има. Всички ще загубим. Мир трябва да има не война!

Отговори
9 5
Мир хаха

Мир хаха

21.09.2022 | 21:12

Мир трябва. Затова пращаме оръжия на килограм. Оруел би бил горд.

Отговори
1 4
Лудостта на путин

Лудостта на путин

21.09.2022 | 18:53

“ Нека говорим ясно. Постоянен член на Съвета за сигурност на ООН нахлу в своя съсед, опитвайки се да изтрие суверенната държава от картата“, каза Байдън.

Отговори
10 11
Байдьн е неадекватен

Байдьн е неадекватен

21.09.2022 | 19:04

Около този човек има цял екип профайльри , психологи и имиджмейкьри , които поддьржат врьзката му с Реалност та ! Пост Скриптум Този Човек трябва да играе покер в някой елитен хоспис - а не да ожесточава себеподобните.....

Отговори
13 11
Каквото и да напишеш

Каквото и да напишеш

21.09.2022 | 18:26

Платените плювачи на Недялко ПИКльото хейтват всичко Пост Скриптум - Защо Дьржавата не може да сё справи с Мафията? Много просто - Мафията си има Главен прокурор и ГЕРБ( Сьздаден по Американско подобие)

Отговори
14 4

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?