Путин: Южната тръба ще изпревари северната

Поректът за черноморски газопровод „Южен поток" може да бъде реализиран по-рано от балтийския „Северен поток", заяви руският премиер Владимир Путин по време на срещата си със своя италиански колега Силвио Берлускони. По план първата отсечка от северното трасе, което трябва да свърже Русия с Германия по дъното на Балтийско море, трябва да бъде построена през 2011г., докато планира да бъде построена през 2011 г., докато трябва да бъде пуснат едва през 2013 г.

С помощта на видеовръзка Путин и Берлускони разговаряха и с турския премиер Реджеп Ердоган. Турция вече разреши на Москва да проведе проучвателни работи в своята изключителна икономическа зона в акваторията на Черно море за предполагаемия маршрут за строителство на „Южен поток". Проектът се осъществява съвместно от гигантите Газпром и ЕНИ.

Руските и италински компании вече имат богат опит в работата в акваторията на Черно море, особено при строителството на действащия газопровод „Син поток", похвали се Путин. След сериозната част на разговорите между тримата руският премиер покани Ердоган да посети Москва. Благодаря, ще се възползвам от поканата, отвърнал турският му колега.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?