4232

Путин удари по масата с 4 условия за край на войната в Украйна

Ако не бъдат приети сега от Киев и Запада, следващите предложения ще бъдат много различни 

Президентът на Русия Владимир Путин за първи път обяви  условията на Москва за мир в Украйна. Това стана в навечерието на организираната по идея на властите в Киев международна конференция за уреждане на конфликта, която събира утре в Швейцария представители наблизо 100 държави.

Москва е готова да седна на масата за преговори, ако се изпълнят 4 условия. Първото е изтегляне на украинските войски от територията на ЛНР и ДНР, както и от Запорожка и Херсонска област, които Русия е анексирала. Второто е защита на правата рускоезичните граждани на останалите територии на Украйна. Третото е отмяна на антируските санкции. Освен това Киев трябва да се откаже да членува в НАТО и да обяви неутралитет. Тези заявления прозвучаха по време на среща на руския президент с ръководството на Министерството външните работи на Русия.

"След като Украйна изпълни тези условия, огънят ще бъде незабавно прекратен и Русия е готова да започне преговори. Ако Киев и Западът с откажат от новото мирно предложение, след това условията ще бъдат съвсем различни", предупреди Путин.

Ето какво още каза Путин (цитати по ТАСС):

*На швейцарската среща на върха за Украйна няма да се обсъждат фундаментални въпроси, а всичко ще се сведе до демагогия и обвинения срещу Русия.

*Невъзможно е да се постигне споразумение в Украйна без участието на Русия.

*Западът лицемерно призовава Русия да проведе преговори, но Украйна ги забранява, което "изглежда идиотско".

*Документите, които сега подписват киевските власти, не могат да имат правна сила, такива споразумения са нищожни.

*Конференцията в Швейцария по въпросите на Украйна е опит за "подвеждане на дискусията" и означаване на легитимността на киевските власти.

*Западната схема за гарантиране на сигурността не работи, "дипломацията в стил НАТО" дава обратен резултат.


*Нито една държава в света не е застрахована от това да се присъедини към списъка на жертвите на "западната дипломация".


*Егоизмът и арогантността на Запада доведоха до изключително опасно състояние, доближихме се до точката, от която няма връщане назад. Именно Вашингтон е този, който подкопа стратегическата стабилност в света.


*Все повече държави се стремят да укрепят своя суверенитет, самодостатъчност, национална и културна идентичност.


*Евроатлантическата система за сигурност се е разпаднала и трябва да бъде създадена наново. Бъдещата архитектура за сигурност трябва да бъде отворена за всички евразийски държави, които желаят, включително и за членовете на НАТО.


*Спекулациите, че Русия ще нападне Европа са "абсолютна глупост". Не Русия представлява опасност за Европа, а нейната критична, почти пълна зависимост от САЩ.


*Европейските политици "преглъщат" американския натиск, скандалите, наблюдението и закупуването на скъп американски газ.


*Ако Европа иска да остане като един от световните центрове, тя трябва да бъде в добри отношения с Русия, Москва е готова за това.


*В света се формира многополярност и дълбоките промени вдъхват оптимизъм. Светът се променя бързо и вече няма да е същият като преди, все повече държави се стремят към самостоятелност.

*Русия ще съдейства за безпроблемното включване на новите членове на БРИКС и ще вземе необходимите решения до срещата на върха в Казан.


*Потенциалът на БРИКС ще му позволи да се превърне в една от основите на многополюсния свят.

*Русия се интересува от диалога за създаване на неделима система за сигурност, включително в рамките на ООН.


*ДНР и ЛНР са имали право да обявят независимостта си, но киевският режим е отприщил война срещу тях. Руската федерация не е започнала войната в Украйна, именно киевският режим започна и продължава военните действия, а това е агресия.


*Руският и украинският народ щяха да намерят начин да разрешат конфликта, но той възникна заради авантюристичната политика на Запада.

*През 2022 г. руските войски се приближиха към Киев, имаше различни варианти за действие, но нямаше решения за щурм на града.


*Киев подготвяше нападение срещу Донбас, затова Русия призна независимостта на ДНР и ЛНР и сключи договор в съответствие с международното право.


*Украинската криза е пример за взаимозависимостта на света, като последиците от нея отекват по цялата планета.


*Новите територии са завинаги с Руската федерация, този въпрос дори не може да бъде обсъждан.
Русия предлага не замразяване на конфликта е приключването му.

Предложение за мирни преговори между Киев и Москва обяви и Китай, който настоява двете страни да участват в обща конференция. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?