71

Путин: Турция ще плаща за една четвърт от руския газ в рубли

САЩ и ЕС засилват натиска върху Анкара за санкции срещу Русия

 

Турция ще плаща за една четвърт от вноса на руски природен газ в рубли съгласно нов набор от споразумения, предназначени да стимулират търговията вежду двете страни. Това съобщи руският президент Владимир Путин.

 

Путин направи това изявление във встъпителните бележки на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в бившата съветска република Узбекистан.

 

Ердоган и Путин първо обещаха да разширят търговията по време на среща през август в черноморския курорт Сочи, която предизвика тревога в Европа и Съединените щати.

 

Турция която въпреки, че е член на НАТО, отказа да се присъедини към международните санкции, наложени на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

 

Ердоган каза, че Турция възприеме "балансиран" подход към войната. Като резултат от това, страната му снабдява Киев с оръжие, докато търгува с Москва.

 

Путин каза на Ердоган в петък, че гледа на Турция като на "надежден" търговски партньор и е готов да я използва повече като маршрут за износ на руски стоки.

 

„Както знаете, скоро трябва да влезе в сила нашето споразумение за доставка на руски природен газ за Турция, като 25 процента от плащанията се извършват в руски рубли“, каза Путин.

 

Турция внася почти половината от своята газ и около една четвърт от своя петрол от Русия.

 

Путин каза, че руските компании са "получили сигнали, че могат да изнасят продукти през Турция. Стратата е надежден партньор в това отношение и може да осигури стабилни доставки през своята територия до останалия свят".

 

Откакто западните страни наложиха широки санкции заради нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари, Русия се стреми да извършва възможно най-много транзакции във валути, различни от долари или евро - обичайните валути по подразбиране за енергийни договори.

 

Той също така поиска плащанията за износ на газ да се извършват в рубли, в някои случаи в нарушение на съществуващите договорни условия, припомня Ройтерс.

 

На няколко "неприятелски" държави-членки на Европейския съюз, включително и България, бяха прекъснати доставките на газ от Русия, след като отказаха да извършат плащания в рубли.

 

Междувременно Съединените щати и Европейският съюз засилват натиска върху Турция да наложи руските санкции, съобщи Файнейшъл Таймс в четвъртък.

 

Съединените щати се съсредоточават върху турските банки, които са се интегрирали в руската платежна система Мир, съобщава вестникът, цитирайки двама западни служители, участващи в плановете, докато Брюксел подготвя делегация, която да изрази загрижеността си директно пред турските официални лица, съобщи Ройтерс. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
седесарското дъно

седесарското дъно

17.09.2022 | 16:06

Турция, Гърция, Унгария с по-евтина газ от соросоядски Булгаристан, а газта е от едн източник!

Отговори
0 0
Ангел Грънчаров от Тракия

Ангел Грънчаров от Тракия

17.09.2022 | 15:57

Майни, до кога ще соросоядствате и ще карате на скъпа газ?

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?