2374

Путин: Срещу Русия се води мащабна кибервойна

Срещу Русия се води мащабна война в киберпространството и броят на кибератаките срещу страната се е увеличил неколкократно, заяви руският президент Владимир Путин на заседание на националния Съвет за сигурност, предаде ТАСС.

По думите му атаките, предимно дело на държавни структури, се нанасят от различни държави и са строго координирани. Той припомни, че във въоръжените сили на някои страни вече има специални кибервойски.

Същевременно Путин констатира, че киберагресията срещу Русия, както и санкционният натиск са се провалили като цяло.

На заседанието президентът призова за засилване на координацията на действията в помощ на руските производители в областта на информационните и комуникационните технологии и прикани членовете на националния Съвет за сигурност да помислят за създаването на единна държавна система за защита на информацията. Путин възложи на правителството максимално бързо да осигури внедряването на руски технологии в тази сфера, защото от 2025 г. ще бъде забранено използването на чуждестранни средства за защита на информацията.

Сред основните задачи пред държавата руският президент назова "кардиналното намаляване на рисковете, свързани с използването на чуждестранни програми, изчислителна техника и телекомуникационно оборудване", което е от голямо значение за националната сигурност и стабилността в обществото.

След заседанието на руския Съвет за сигурност неговият секретар Николай Патрушев съобщи, че е бил обсъден и приет проект на документ със заглавие "Основи на държавната политика за защитата на критичната информационна структура на страната".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Филибелия

Филибелия

21.05.2022 | 16:20

Мухльо,нищо не си разбрал-война се води против твоето корумпирано правителство! А ти си за Нюрнберг,долен на,цист. За сведение: в съветска русия има регистрирани над 52 националистически партии. Уточнение: Националсоциалистически партии,като тази на Адолф Хитлер.

Отговори
3 0
Каква война бе мушмул

Каква война бе мушмул

20.05.2022 | 22:42

Това е специална операция.

Отговори
3 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?