49

Путин среща Ердоган и Раиси в Иран

Руският президент Владимир Путин днес е на посещение в чужбина за среща на върха в Иран с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и иранския президент Ебрахим Раиси.

Сирия, Украйна и петролът са главните точки в дневния ред на визитата. И тримата управници имат какво да спечелят от тази среща на върха. Лидерите също ще имат отделни двустранни срещи.

Путин и Ердоган ще обсъдят сделка за възобновяване на износа на зърно от Украйна, която според съобщенията е близо до завършване, но все още няма изричната подкрепа на Путин. 

Говорител на Кремъл потвърди, че износът на украинско зърно ще бъде на дневен ред, докато високопоставен турски служител каза пред Ройтерс , че докато "малките проблеми" трябва да бъдат изгладени, сделка най-вероятно ще бъде сключена тази седмица между ООН, Турция, Русия и Украйна.

Русия е блокирала основните пристанища на Украйна, които страната също е минирала, за да предотврати руски нахлувания по море.

Това оставя блокирани около 9% от световното предлагане на пшеница и 44% от слънчогледовото масло, което може да допринесе за глобалната хранителна криза.

Русия също е основен износител на зърно. Според Уолстрийт джърнъл, Москва е предложила допълнителни доставки на зърно за Иран, където цените на хляба скочиха, в замяна на помощ за избягване на западните санкции.

Междувременно Русия се надява да закупи стотици дронове от Иран, които да използва в Украйна, според твърденията на Белия дом. Иран отрича това , но съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза в събота, че руски служители са направили две пътувания до Иран това лято, за да инспектират дроновете.

Ердоган който е от противоположната страна на гражданската война в Сирия, противно на позицията на Русия и Иран, обяви на 1 юни планирано нахлуване, насочено към кюрдски терористи и укрепване на буферна зона в Сирия, в която се надява трайно да депортира сирийски бежанци. Преди това той започна голяма трансгранична офанзива през 2019 г. Иран, Русия и САЩ призоваха Ердоган да се оттегли.

И Иран, и Русия подкрепиха сирийския диктатор Башар Ал-Асад по време на гражданската война и притежават значителни лостове за влияние вътре в страната.

Путин рязко ограничи пътуванията си в чужбина от началото на пандемията. Това ще бъде едва петият път, когато той напуска Русия от януари 2020 г. и вторият, откакто Русия нахлу в Украйна, след посещението му в Централна Азия миналия месец.

Но това ще бъде третата му среща с Раиси тази година, като сигнал за нарастващото значение на тези отношения във време, когато връзките на Русия със Запада се прекъсват активно.

Междувременно войната в Украйна допълнително усложни отношенията на Путин с Ердоган, който осъди инвазията на Русия и снабди Украйна с безпилотни самолети, но продължи да играе ролята на спойлер в рамките на НАТО.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?