3906

Путин се закани на НАТО: Ще нанеса асиметричен удар!

Военни експерти обясниха какво означава това

Eкспертът по Източна Европа Герхард Мангот и експертът по сигурността Нико Ланге казаха пред focus.de какво означават тези заплахи на руския президент

 

Руският президент Владимир Путин за пореден път отправи заплахи към западните страни, които помагат на Украйна да се защити срещу руската агресия. И по-конкретно Путин каза, че Русия може да нанесе „асиметричен“ удар по държавите, които са дали зелена светлина на Киев да атакува руска територия със западни оръжия, пише fakti.bg.

Eкспертът по Източна Европа Герхард Мангот и експертът по сигурността Нико Ланге казаха пред focus.de какво означават тези заплахи на руския президент.

Какво има предвид Путин под „асиметричен отговор“?

Герхард Мангот: Асиметричен отговор означава, че Русия няма да даде реципрочен, т.е. същия отговор на обстрела на руска територия със западни оръжия, а по-скоро напълно различен. В същото време той говори и за симетричен отговор – а именно разполагането на ракети с голям обсег в приятелски държави, които могат да бъдат използвани за заплаха за западни държави или интереси.

Нико Ланге: Путин изглежда не е очаквал Украйна да няма ограниченията върху използването на западни оръжия. Той продължава да отправя заплахи, въпреки че този въпрос отдавна е решен и Украйна използва западни оръжия за елиминиране на военни цели в Русия от дни.

Къде по света би могъл да разположи оръжия?

Мангот: Разполагането на руски оръжия с голям обсег в Иран или Йемен би било възможно. Русия обаче няма да има много възможности. Къде другаде могат да бъдат разположени такива оръжия – може би в Куба или във Венецуела?

Ланге: Какво точно има предвид Путин със заплахите си за разполагане на оръжия, остава неясно. Най-големият риск идва от руските оръжия в Беларус, които могат да бъдат насочени срещу Полша и балтийските държави. Путин може също да обмисли доставката на модерни руски оръжия на Иран.

Какво означава това за Германия?

Мангот: На първо четене няма пряка заплаха. Разбира се, Русия може да атакува Германия със своите оръжия директно от руска територия. Няма държава, от която Германия да бъде заплашена по-пряко военно. Разбира се, Путин също иска да използва подобни изявления, за да предизвика несигурност и страх сред западното население. Но Путин не просто отправя празни заплахи, заплахата трябва да се приема сериозно. Това отново включва и ядрената заплаха. Германия и държавите от НАТО няма да бъдат изложени на риск - нито конвенционален, нито ядрен, но украинската територия ще бъде.

Ланге: Путин се опитва да даде на своите пропагандисти опорки в предизборната кампания преди европейските избори и дори се обръща директно към AfD. Путин използва изяви като тази като част от своята хибридна война срещу нашата демокрация. Путин проведе тричасова пресконференция, почти изцяло с некритични въпроси. Фактът, че той изнася дълга, уморителна и дидактична реч, е типичен за диктаторите.

Тази заплаха представлява ли реална опасност?

Мангот: Това зависи изцяло от това дали и кои държави биха желали да разположат руски оръжия с голям обсег на своя територия. Със сигурност не са много от тях. В действителност опасността за западните страни не би била значително по-голяма (отколкото е в момента).

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?