Путин се покри, живее в бункер заради COVID-19

Говори се, че последната половин година Путин живее в непроницаем за коронавируса "балон" в своята приличаща на бункер подмосковска резиденция и рядко излиза на улицата.

През юни Кремъл обяви, че в резиденцията е инсталиран "дезинфекционен тунел", през който минават всички посетители, преди да се срещнат с президента, пише британското издание "Таймс", цитирано от Медияпул.

Притеснен да не се зарази с коронавирус, Путин вече няколко месеца си осигурява внушителна защита и избягва личните контакти. Путин още никога не се е появявал публично с маска. Той не отказва и силни ръкостискания. Това поведение обаче изобщо не е свързано с безхаберие по време на пандемия. Руският президент е сред тези държавни ръководители, които полагат максимални усилия, за да се защитят от заразяване с коронавирус толкова надеждно, колкото изобщо е възможно.

От март Путин практически винаги работи от своята резиденция в Подмосковието. С редки изключения редовните му срещи с министър-председателя, министрите, високопоставените ръководители, губернаторите на регионите и шефовете на държавните компании преминават под формата на видеоконференции.

До Путин почти не допускат посетители, но и той самият напуска своята резиденция доста по-рядко от преди. Гръмките инициативи и пътуванията в провинцията за "спонтанни" срещи практически липсват. Ако все пак президентът се среща с депутати или хора, които той награждава с ордени, се прилагат изключителни мерки за сигурност. Най-нищожната от тях е, че в залата се допускат само хора с отрицателен резултат от теста за коронавирус. Този, който всекидневно общува с Путин, вече няколко месеца живее отделно от семейството си, уточнява медията.

Това, че до работните помещения на Путин може да се стигне само през тунел, пръскан с дезинфектанти, е само последният етап от контрола за безопасност. Който получи шанс лично да посети президента, трябва две седмици преди това да живее изолирано от външния свят. За целта президентската администрация разполага с няколко санаториума.

В края на юни, когато се проведе отложеният военен парад, а след това руските граждани излязоха да гласуват за новата конституция, гарантираща пожизнен мандат на Путин, бе обявена "победата над вируса". И сега официалната доктрина на Путин звучи така: "Всичко е под контрол!". Той се позовава на ваксината, която Русия обяви първа в света, макар че самата ваксина още да не е доразработена.

Отговорните фактори в държавата отричат сега да настъпва втора вълна на епидемията. Броят на хората с положителен тест за коронавирус обаче стремително нараства и вече почти е стигнал максималните нива от май месец.

След като месеци си затваряха очите и неглижираха нарушенията за задължително носене на маски в магазините и обществения транспорт, сега в тона на властите отново преобладават заплахите и заканите за глобяване.

Путин разбира, че хората са уморени от маските, спазването на дистанция, изолацията и ограниченията на работа и в училищата, както сам наскоро каза. Но те, колкото и да е странно, досега не разбраха, че целият свят е изправен пред много опасен противник, заяви той. Засега малцина се вслушват в думите му.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?