71

Путин сам на Рождество Христово в катедралата в Кремъл

В деня на Рождество Христово руският президент Владимир Путин присъства на богослужение в катедралата "Благовещение" в Кремъл, съобщава ТАСС.

Много православни християни празнуват Коледа на 7 януари.

 

На място го посрещна йеромонах Йосиф, настоятел на църквите в Клинския район на Сергиевопосадската епархия. За коледната служба президентът заложи на официален костюм, като донякъде се отклони от строгия дрескод, като облече пуловер под сакото си.

Държавната телевизия показа два клипа на живо, на които се вижда как Путин е в катедралата "Благовещение", докато православни свещеници извършват среднощната служба, съобщава БТА.

В Благовещенската катедрала Путин изслуша нощната литургия. Най-често на този празник руският президент посещава богослужения извън Москва, но миналата година празнува Коледа недалеч от столицата - в домашния храм на резиденцията си Ново-Огарьово край Москва.

 

Катедралата "Благовещение", където този път президентът изслуша литургията, е домашната църква на московските велики князе, а след това и на царете. Тук са се извършвали ритуалите за брак и кръщене на деца.  От 1993 г. на празника Благовещение на Пресвета Богородица Патриархът на Москва и цяла Русия служи в катедралата.

Владимир Путин поздрави руснаците и православните християни за Рождество Христово и отбеляза ролята на църковните организации в поддръжката на "специалната военна операция" в Украйна.

"Сърдечно ви поздравявам за Рождество Христово. Този светъл  и любим на всички празник вдъхновява хората за добри дела и стремеж, служи за утвърждаване на обществото на такива непреходни и духовни ценности и  нравствени ориентири, като милосърдието, състраданието, доброто и справедливостта", се казва  в изявлението на Путин.

Той отбеляза и съзидателния принос, който има Руската православна църква и  други християнски вероизповедания в Русия за единството на обществото, съхраняването на историческата памет, възпитането на младежта и укрепването на семейството. "Църковните организации отделят първостепенно внимание в поддръжката на международния и междурелигиозния мир и съгласие в нашата страна, грижат се за онези, които се нуждаят от помощ, поддържат нашите военни, участващи в специалната военна операция", заяви Путин и добави, че тази работа на църквата и църковните организации заслужава най-искрено уважение.

Продължаващият разкол в Украйна поставя на изпитание самата Църква и нейната способност да извършва достойно служение, каза Московският и на цяла Рус патриарх Кирил в проповед след нощната литургия по случай празника Рождество Христово в катедралния храм "Христос Спасител".

„На първо място, мисля за близката до всички нас, скъпа Украйна, където разколите наистина предизвикват самата Църква, нейната способност да служи достойно на народа и обществото на Украйна. Вярваме, че чрез молитвите на светиите , чрез молитвите на цялата Църква ще се появи мир и ще има мир между всички народи на светата Рус и ще има мир навсякъде, където сега е разрушен", каза патриархът.

В службата тази вечер патриархът Кирил отправи критика срещу Украйна за действията ѝ срещу клон на православната църква, която има дългогодишни връзки с Москва. Службата за сигурност на Украйна претърси имоти, собственост на църквата и миналия месец обвини висш духовник, че е участвал в антиукраинска дейност, като подкрепя руската политика.

"Нека се молим за нашите братя и сестри и да вярваме че един ден тези дяволски изкушения ще отминат", каза Кирил, като се подигра с това, което той нарече "жалки опити" на Киев да унищожи църквата в Украйна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
NaZi

NaZi

08.01.2023 | 01:58

Диктаторите винаги са сами.

Отговори
5 1
Кире

Кире

07.01.2023 | 21:35

Слава на Путин, бий шорошоядите, бий!

Отговори
3 6
Хм…

Хм…

07.01.2023 | 19:58

Седи сам в църквата, още един свещеник, без него не може все пак и един оператор. Охраната не влиза в кадър.

Отговори
7 1
Коментар

Коментар

07.01.2023 | 19:27

“ Владимир Путин поздрави руснаците и православните християни за Рождество Христово и отбеляза ролята на църковните организации в поддръжката на "специалната военна операция" в Украйна.” Както и да завърши тази война, Русия като държава вече е загубила. Те са загубили повечето от най-добре обучените си войници. Те са загубили повечето си висши офицери. Те са загубили над един милион души, които са напуснали страната си. Те са загубили голяма част от бронираните си военни превозни средства. Те са загубили доходите си от газ. Те са загубили доверието на света. Те са загубили. Руските граждани все още имат шанс да променят съдбата си ако въстанат срещу Путин и Кремъл.

Отговори
8 8
Русия печели

Русия печели

07.01.2023 | 23:46

Русия печели любовта на света .На нормалния свят , не на продажните правителства ! И носи надежда за света . Губи Европа , защото се поклони на 666 .

Отговори
1 6
Русия печели

Русия печели

08.01.2023 | 01:57

И всичкото това печелене се случва докато семействата на руските олигарси живеят на Запад. Явно това руско “печелене” е само за обикновените руски мужици.

Отговори
5 0
Спиро

Спиро

07.01.2023 | 18:57

Комунистите и доносниците влезнах в храма!

Отговори
6 5
И Путлер скоро сам в килията в Хага

И Путлер скоро сам в килията в Хага

07.01.2023 | 20:28

Слава Украiне !

Отговори
6 5
Чичо Ичо

Чичо Ичо

07.01.2023 | 21:04

Слава Кокаине!

Отговори
1 8

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?