1553

Путин: Русия може да превърне Турция в център за доставки на газ за Европа

Руският президент Владимир Путин заяви вчера, че Русия може да увеличи капацитета на износа на газ за Турция и в крайна сметка страната да се превърне в център за доставки на газ за Европа.

Москва е готова да възобнови доставките на газ за Европа чрез връзката на свързващия се с Германия газопровод "Северен поток 2" под Балтийско море.

На московски енергиен форум Путин отново обвини САЩ, че вероятно стоят зад експлозиите, които разкъсаха двете връзки на газопровода „Северен поток 1“ и една от двете връзки на газопровода „Северен поток 2“. Тези инциденти причиниха масивно изтичане на газ и спряха подаването на суровина за Европа.

По-рано САЩ отхвърлиха подобни твърдения на Путин. Няколко европейски правителства заявиха, че подводните експлозии, които разкъсаха двата тръбопровода на Северен поток, вероятно са причинени от саботаж, но не е ясно кой стои зад него.

Путин повтори твърдението си, което направи миналата седмица, че атаката срещу тръбопроводите е започната от онези, които искат да отслабят Европа, като спрат потока на евтин газ от Русия.

„Актът на саботаж на Северен поток 1 и 2 е акт на международен тероризъм, насочен към подкопаване на енергийната сигурност на целия континент чрез блокиране на доставките на евтина енергия“, каза той, твърдейки, че САЩ искат да принудят Европа да премине към внос по-скъп втечнен природен газ.

„Онези, които искат да разкъсат връзките между Русия и ЕС, стоят зад актовете на саботаж по „Северен поток“, заяви той.

Хюриет

Путин обяви, че една от двете връзки на "Северен поток 2" остава под налягане и изглежда готова за експлоатация, като добави, че нейният капацитет е 27 милиарда кубически метра годишно. Той отбеляза, че ако проверките покажат, че газопроводът е безопасен за експлоатация, Русия е готова да го използва за изпомпване на газ за Европа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
шорошоядски помияри

шорошоядски помияри

13.10.2022 | 14:21

тъй то!

Отговори
0 1
Пу’тьо,сега си го продавай тоя газ на Китай и Индия

Пу’тьо,сега си го продавай тоя газ на Китай и Индия

13.10.2022 | 10:49

Кафа вече от теб и алчните ти номера.Хич и не ти го щем газа.Нищо не ти щем.Стой си там,изолиран от Европа и се пъни колко си велик!

Отговори
6 3
Шундьо Шундев

Шундьо Шундев

13.10.2022 | 11:23

Ми аз да го продавам, ама...те искат да плащат с 40% по-малко, отколкото плащат европейците...

Отговори
2 1
Еврата и доларчетата са вкусни, нали?

Еврата и доларчетата са вкусни, нали?

13.10.2022 | 10:44

Забележете, до вчера плашеха как цяла Европа щяла да остане без газ, днес пак се натискат да си продават газта на "омразната" им Европа!

Отговори
5 2
Виталий

Виталий

13.10.2022 | 10:38

Ах този Ердаган, накрая да не отмъкне и тюркските републики

Отговори
5 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?