71

Путин разкри плановете на Русия за Харков, обяви своята формула за мир

Руският президент Владимир Путин огласи какви са плановете на Москва за съдбата на втория по големина украински град Харков. Последната руска офанзива е насочена именно в посока към разположения на 30 км от границата 1,5 милионен мегаполис.

Що се отнася до Харков, засега не планираме неговото превземане, заяви Путин по време на визитата си в Китай, предадоха световните агенции.

Офанзивата в Североизточна Украйна е в отговор на украинските удари в Русия, за да спре трансграничния обстрел, разясни още руският президент.

Путин обвини Киев за руското настъпление в Харковска област. "То е по тяхна вина, защото те обстрелваха и продължават да обстрелват жилищни квартали в граничните райони", изтъкна той.

Съседната на Украйна Белгородска област постоянно е атакувана с дронове и ракети от властите в Киев. Удари има и в други крайгранични райони. Дори имаше опити за нахлуване в тях на руски доброволчески отряди, които се сражават на страната на Украйна.

"Заявих публично, че ако това продължава, ние ще бъдем принудени да създадем буферни зони за сигурност, една санитарна зона. И това правим", допълни руският президент по време на пресконференция от Харбин в Китай.

Изявлението му идва на фона на нарастващата загриженост на украинските власти относно засилването на руските действия в района. Руските сили нанесоха два основни удара в региона, единият от които е насочен към град Волчанск, на 5 км от границата. Ако той бъде превзет, това ще бъде най-значимото завоевание на Москва за тази година. Русия твърди, че е поела контрол над 12 села, откакто е започнала атаката си. Нейните сили се готвят за опит да превземат и село Липци на около 30 км северно от Харков.

В същото време Путин обяви, че има реална основа за преговори за разрешаване на украинската криза - споразуменията, постигнати в Истанбул през пролетта на 2022 г.

"Няма да обсъждаме никакви формули, които не знаем, но никога не сме отказвали преговори, за разлика от украинската страна", каза той пред репортери, отговаряйки на въпрос за конференцията за Украйна, планирана в Швейцария.

"Имаме база за преговорния процес, това, за което се договорихме в Истанбул, и това, което всъщност беше подписано от ръководителя на украинската делегация", каза руският президент. Що се отнася до швейцарската конференция, нейният смисъл, според Путин, е следният: "Съберете колкото се може повече страни, след това декларирайте, че всичко е договорено, и след това го представете на Русия като решен въпрос, като ултиматум".

По повод постигнатите споразумения в Истанбул представители на украинските власти признаха, че са се отказали от тях по съвет на бившия британски премиер Борис Джонсън.

Путин също призова за укрепване на формиращия се многополюсен свят.

"Разбира се, необходимо е да се укрепи формиращият се многополюсен свят", каза Путин в отговор на въпрос и добави, че този ред сега се оформя.

"Всички прекрасно разбират това, наясно са с него", подчерта той в разговор с руските журналисти, които го придружават по време на пътуването.

"Важно е тези, които се опитват да запазят монопола си върху вземането на решения в света по всички въпроси, осъзнавайки това, да направят всичко, което зависи от тях в този случай, така че този процес да бъде естествен, повтарям още веднъж, мирен, безконфликтен", добави Путин.

Руският лидер също така нарече въведените от САЩ мита върху китайските електромобили много нечестна конкуренция, предаде Ройтерс. Той добави, че това е било направено, защото китайските електромобили са по-добри.

Вашингтон тази седмица увеличи митата на китайски стоки на стойност 18 милиарда долара, в това число електромобили, батерии, полупроводници, стомана, алуминии, критични материали, соларни клетки, медицински продукти, електрокари и др. Същевременно бяха запазени и митата за над 300 милиарда долара, въведени още по времето на Тръмп.

Путин разказа също така, че руските и китайските сателитни системи се допълват една друга и могат да обменят информация, което помага при транспорта, намалява стойността на услугите и пести енергия.

Редактор на текста: Вадим Стоев

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?