71

Путин преобърна вкуса на руснаците, вече имат нова любима напитка

Кажеш ли руснак и веднага се сещаш за водка. Доскоро това беше традиционната асоциация за любимата напитка на сънародниците на Владимир Путин.

Дълго време вървеше и легендата, че Червената армия е прегазила германците заради раздаваните 100 грама водка преди атака. 

Мащабно проучване обаче тотално разби клишетата какво пият руснаците. В момента най-популярната алкохолна напитка в съвременна Русия категорично е бирата, която става №1 още през 2000 г., една година след като Путин поема кормилото на властта като президент. 

Потреблението й се е увеличило повече от три пъти, от 16,5 литра (през 1975 г.) до 52,2 литра (през 2022 г.) на глава от населението. Пикът на потреблението на бира е през 2010 г. - 70,3 литра на глава от населението. Това пише RosBiznesConsulting, позовавайки се на проучване на Националната агенция за кредитен рейтинг (NCR).

Потреблението на водка в Русия достигна своя връх през 1995 г., когато начело на държавата е президентът Борис Елцин, известен като голям почитател на чашката. Оттогава търсенето на тази алкохолна напитка продължава да пада всяка година. За това може да е повлияло и управлението на Владимир Путин, който налага сред руския елит по-здравословен начин на живот, включващ активно спортуване.

Както отбелязват анализаторите, през последните 2022 и 2023 г. общата консумация на алкохол в Русия е била статична на фона на ограничен разполагаем доход на населението. В структурата на продажбите за 2023 г. обаче начело са също бирата и бирените напитки - 76%, на второ място са винените продукти с показател 9%, следвани от водка - 8% и други напитки 6%, както и коняк - 1%.

Междувременно руското търсене на вино е намаляло наполовина за 47 години. Така през 2022 г. е имало едва 6,2 литра вино годишно на глава от населението при около 13 литра през1975 г.

Продажбите на вино спадат и по света. В края на 2023 г. глобалната консумация на тази алкохолна напитка достигна най-ниското си ниво от 1996 г. насам.

 

Автор: Вадим Стоев

 

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?