2374

Путин предупреди Макрон за обстрела по Запорожката АЕЦ

Руският президент Владимир Путин предупреди френския си колега Еманюел Макрон, че обстрелът срещу контролираната от Русия АЕЦ "Запорожие" в Южна Украйна, за който той обвини Киев, може да доведе до мащабна катастрофа, предаде Ройтерс.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за обстрела срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която руските сили превзеха през март, но все още се управлява от украински техници. Само два от шестте реактора на съоръжението работят в момента.

"Владимир Путин подчерта по-специално, че системното обстрелване на територията на Запорожката атомна електроцентрала от страна на украинските военни, създава опасността от мащабна катастрофа, която може да доведе до радиационно замърсяване на обширни територии", заяви Кремъл.

Руското президентство отбеляза, че разговорът между двамата лидери е бил иницииран от Макрон.

Русия и Украйна взаимно се обвиняват, че планират провокации в централата. Киев заяви, че руските сили планират да изключат съоръжението от украинската електропреносна мрежа и да го свържат към руската.

Путин и Макрон са подчертали важността от изпращането на делегация на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в централата възможно най-скоро, заяви Кремъл и допълни, че руският президент е потвърдил готовността на Русия да окаже необходимото съдействие на инспекторите на МААЕ.

По време на разговора Путин е разказал френския си колега за продължаващите пречки пред доставките на руски хранителни стоки и земеделски торове на световните пазари.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?