1553

Путин поиска ракети от Студената война

Владимир Путин заяви, че Русия трябва да започне да произвежда забранени ракети със среден обсег, предаде АФП. Макар че май ги произвежда.

Призивът на Путин дойде дни след като Москва обвини САЩ за украинския удар по Крим, при който бяха използвани доставени от САЩ ракети ATACMS, оборудвани с касетъчни боеприпаси. Кремъл твърди, че при нападението са загинали четирима души.

Русия обеща твърд отговор на това, което тя нарича засилено участие на САЩ в конфликта.

Путин заяви, че Русия трябва да започне да произвежда ракети, които преди това са били забранени по силата на вече несъществуващ договор от Студената война.

Руският президент добави, че САЩ наскоро са изпратили ракети със среден обсег на действие - способни да поразяват цели на разстояние от 500 до 5500 км - в Дания за тренировъчни учения.

"Трябва да реагираме на това и да вземем решения какво да правим по-нататък в тази област. Изглежда, че трябва да започнем да произвеждаме тези ударни системи. След това, въз основа на реалната ситуация, трябва да вземем решение къде да ги разположим за нашата сигурност", каза държавният глава.

Такива ракети, способни да носят ядрени бойни глави, бяха забранени преди това съгласно Договора за ядрените сили със среден обсег (INF), но Вашингтон прекрати споразумението през 2019 г., обвинявайки Русия, че не спазва условията му. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?