46

Путин подписа указ за поставяне на икономиката във военновременен режим

Официално военно положение в страната не е обявено


Руският президент Владимир Путин подписа днес указ, по силата на който компании, неизпълнили в срок дадените им от държавата военни поръчки, могат да бъдат поставяни под "външна администрация", предаде Ройтерс, цитирана от nova.bg.

Указът на практика поставя руската икономика на военновременни основи, макар и официално военно положение в страната да не е обявено, освен в частично или напълно окупираните украински Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области, посочва агенцията.

По силата на указа на президента министерството на икономиката има пълното право да отстранява управата на всяка неизпълнила навреме поръчките компания и да назначава на нейно място нова външна администрация.

През октомври Путин наложи военно положение в окупираните зони на Украйна, но се въздържа да стори същото и в самата Русия. Икономиката на страната обаче все повече минава във военновременен режим, като фабрики и заводи работят на три смени, за да осигурят нужните на армията, опитваща се да окупира големи части от Украйна, материали и продоволствие.

Новият указ ще се прилага спрямо компании, които "нарушават задълженията си по договори с държавата, включително и не вземат мерки, за да гарантират навременните доставки", се посочва в документа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Какво е това! Какви са тези думи!

Какво е това! Какви са тези думи!

03.03.2023 | 16:30

Какво военно положение, положението трябва да е специално операционно. И тоя военновременен режим, вместо специално операционен? Да беше някой човек, присъдата не му мърдаше.

Отговори
7 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?