1553

Путин отрече за ядрени оръжия в космоса

„Москва не възнамерява да разполага ядрени оръжия в космоса“. Това заяви Владимир Путин като допълни, че Русия е развила космически способности, подобни на тези на САЩ, съобщи „Ал Джазира“. Но пък на човек, който гарантираше, че няма да напада Украйна, трябва да се вярва с едно наум.

Изявлението на руския президент последва твърдението на Белия дом от миналата седмица, че Русия е получила "обезпокоителен" потенциал за противоспътниково оръжие, въпреки че такова оръжие все още не е оперативно.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че то би нарушило международния Договор за космическото пространство, но отказа да коментира дали оръжието е с ядрен потенциал.

"Нашата позиция е съвсем ясна и прозрачна: винаги сме били и оставаме категорично против разполагането на ядрени оръжия в космоса. Точно обратното, ние призоваваме всички да се придържат към всички споразумения, които съществуват в тази сфера", каза Путин.

Той нарече обвиненията част от "шума, който се вдига на Запад".

„Русия много пъти е предлагала да се засили съвместното сътрудничество в космическата сфера, но по някаква причина на Запад тази тема не е повдигана отново", заяви руският държавен глава.

„Русия е развила само космически способности, които имат и други държави, включително САЩ и те го знаят“, каза Путин по време на срещата си с руския военен министър Сергей Шойгу.

"Ние не сме разполагали никакви ядрени оръжия в космоса или елементи от тях, които да използваме срещу спътници или да създаваме полета, в които спътниците не могат да работят ефективно", каза Шойгу

Шойгу твърди, че Белият дом може да е изказал твърденията за нов руски космически потенциал, за да принуди Конгреса да подкрепи помощта за Украйна, а също и да насърчи Москва да се включи отново в преговорите за контрол на ядрените оръжия, които Русия преустанови на фона на напрежението със САЩ заради Украйна.

Путин не изключи евентуални бъдещи контакти със САЩ, но потвърди мнението си, че стремежът на Вашингтон към поражение на Русия в Украйна засега прави подобен сценарий невъзможен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Путин сам си е виновен, превърна се в лъжливото овчарче

Путин сам си е виновен, превърна се в лъжливото овчарче

21.02.2024 | 10:25

Между другото, те вече направиха един безотговорен опит с унищожаване на стар спътник, та Международната космическа станция трябваше да я преместят на друга орбита, за да я спасят от разлетелите се парчета.

Отговори
3 0
Вервайте Му!

Вервайте Му!

21.02.2024 | 09:53

Той отрече и че ще нападне Украйна!

Отговори
3 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?