4232

Путин отправи остро предупреждение към Южна Корея: Ще направите голяма грешка!

Той предупреди Сеул да не предоставя оръжие на Киев

 

Руският президент Владимир Путин заяви, че Южна Корея ще направи "голяма грешка", ако реши да достави оръжие на Украйна, и добави, че Москва ще отговори на подобно действие по начин, болезнен за Сеул, съобщиха агенциите.

Путин каза това на пресконференция във Виетнам в отговор на разпространена по-рано днес от южнокорейската осведомителна агенция Йонхап новина, че след срещата ден по-рано между руския президент и севернокорейския ръководител Ким Чен-ун ден по-рано, Сеул ще обмисли възможността да снабди Киев с оръжие, отбелязва Ройтерс.

Путин посочи, че Южна Корея няма от какво да се притеснява, що се отнася до пакта между Москва и Пхенян.

"Южна Корея няма от какво да се бои, тъй като клаузата за военна помощ в договора, който сключихме, се задейства само в случай на агресия срещу една от страните по него. Доколкото ми е известно, Южна Корея не планира агресия срещу Северна Корея", каза руският президент пред представителите на медиите.

Той предупреди Сеул да не предоставя оръжие на Киев.

"Колкото до доставката на смъртоносно оръжие в зоната на бойните действия в Украйна, това ще бъде много голяма грешка", каза той. "Надявам се това да не се случва. Но ако все пак се случи, ние ще вземем съответните решения, които най-вероятно няма да се харесат на сегашното ръководство на Южна Корея."

Руският лидер направи изказването си пред журналистите в края на двудневната си обиколка в Азия. Ден по-рано той имаше разговори в Северна Корея.

В изявлението си пред журналистите във Виетнам Путин спомена, че не изключва Русия да достави на Северна Корея високоточни оръжия по силата на сключения между тях пакт за взаимна отбрана, съобщи агенция Интерфакс.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?