71

Путин: Оръжията за Украйна отиват в ръцете на талибаните

"Сега казват - оръжие от Украйна се появява в Близкия изток. Разбира се, че се появява, защото го продават"

Изпратени на Украйна западни оръжия се оказват в Близкия изток и попадат в ръцете на талибаните, заяви днес руският президент Владимир Путин на среща с новия състав на руската Обществена палата (руски консултативен орган - бел.ред.), предадоха ТАСС и "Ройтерс".

Украйна казва, че контролира строго всички оръжия, които ѝ се доставят, припомнят "Ройтерс" и БТА.

Представители на някои западни служби за сигурност обаче изразяват безпокойство и САЩ поискаха от Украйна да направи повече, за да се справи с по-общия въпрос за корупцията, отбелязва "Ройтерс".

През юни миналата година генералният секретар на "Интерпол" Юрген Щок предупреди, че някои съвременни оръжия, изпращани за Украйна, може да се озоват в ръцете на организирани престъпни групи.

Доклад за войната в Украйна и незаконната оръжейна търговия, изготвен от организацията "Глобална инициатива срещу транснационалната организирана престъпност", посочи през март, че сега няма значително изтичане на оръжия от зоната на украинския конфликт.

"Всеки прецедент обаче навежда на мисълта по-специално, че ако към този риск не се подходи проактивно и с въображение, когато настоящата война приключи, украинското бойно поле би могло и ще стане нов арсенал на анархията, въоръжавайки всички - от бунтовниците в Африка до гангстерите по улиците на Европа", пише в доклада.

Осемте най-големи западни донори на оръжия за Украйна, оглавявани от САЩ, обещаха на Киев оръжия на обща стойност най-малко 84 милиарда евро, според данни на "Института Кил за световна икономика".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Руска пропаганда

Руска пропаганда

03.11.2023 | 18:12

Този абсолютно е изперкал.

Отговори
3 2
ВОДКИН

ВОДКИН

12.11.2023 | 19:38

НАЛИ Е ДВОЙНКА ПУТРАГЕНЬО

Отговори
1 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?