46
Следвайте ни

Путин омагьоса Тръмп с чудно красива преводачка СНИМКИ

viber icon

Тъмнокоса красавица стана център на вниманието по време на  срещата между президентите на Русия и САЩ отпреди две години. Обкръжението на Доналд Тръмп е било приковано към появата на служителка на руското външно министерство, която присъства на тези преговори. Кой и защо в САЩ разкри тази история - и как се избират преводачите за президента на Русия?

 „Сега знаем какво мислят високопоставените членове на американските делегации в преговорите с руснаците. Те могат да бъдат разбрани, като се имат предвид десетилетия експерименти с феминизма и пола в Съединените щати. " Такъв ядлив коментар даде пред източник в руското външно министерство за поредната фантастична история, обявена от представители на американското ръководство, цитиран от pogled.info.

И така. Бившата прес-секретарка на Доналд Тръмп Стефани Гришам, която вече беше остро критикувана от поддръжниците му, че се опитва да спечели пари от името на бившия шеф, твърди, че руският президент Владимир Путин специално е наел красива преводачка за срещата с американския лидер по време на срещата на високо равнище на Г -20 през 2019 г. в Осака, за да отклони вниманието на Тръмп от преговорите. Това е посочено в нейната все още неиздадена книга, фрагменти от която са публикувани от „Ню Йорк Таймс“.

„След началото на срещата съветникът на Тръмп Фиона Хил ме попита дали съм забелязал преводачката на Путин. Тя беше привлекателна брюнетка с дълга коса, красиво лице и отлична фигура. Хил каза, че подозира, че Путин нарочно е избрал такава жена, за да отвлече вниманието на президента ”, гласи откъс от книгата.

И всичко това в навечерието на 30 септември - Международния ден на преводача. Това, разбира се, е съвпадение. „Ню Йорк Таймс“ просто рекламира книгата на Стефани Гришам. Издаването на книгата на бившия прессекретар на президента на САЩ със сензационни разкрития е насрочено за началото на октомври, а „Ню Йорк Таймс“ предоставя най-горещите части. Освен това текстът, в който Доналд Тръмп отново е изложен от грозна страна, винаги е добър за демократите.

Първото нещо, което хваща окото, е презрителното отношение както на Фиона Хил, така и на Стефани Гришам към техния шеф, президента на САЩ. Фиона Хил е англичанка по рождение, която не намира място за себе си в системата на „Форин офис“ и британското разузнаване и се мести в САЩ за академична позиция като голям специалист по Русия. Учи руска и руска история обратно в Англия, а след това в края на 80 -те години се обучава в Института за чужди езици „Морис Тереза“ (сега Московски държавен лингвистичен университет). Ковачница на съветските преводачи, включително синхронните преводачи на ООН.

В администрацията на Барак Обама тя е работила като разузнавателен анализатор. Тя е препоръчана на Тръмп като едва ли не основния англосаксонски експерт по Русия и руснаците, въпреки нейните политически възгледи, които са несъвместими с тези на Тръмп. Републиканският конгресмен Корнелиус Макгиликуди, по-известен като Кони Мак IV, я нарече „бенката на Джордж Сорос, вградена в апарата за национална сигурност“. Кони Мак IVсъс сигурност не е фигура от първия ред, но забележката е точна.

Възгледите и нивото на разбиране на Русия, според които Фиона Хил се счита за „най-добрия специалист“, се характеризира перфектно с издадената от Института „Брукинг“ нейна книга (в съавторство с Клифърд Гади) „Проклятието на Сибир: Как комунистическите плановици замразяват Русия“, от 2003 г.

Кратко, но необходимо преразказване. Съветският съюз напразно развива Сибир, тъй като ниските температури никога не биха му позволили да достигне ниво на производителност на труда, сравнимо с това на Запад (условно калифорнийско, където винаги е слънчев рай). Освен това поддръжката на Сибир изисква значителни разходи и ненужни капиталови инвестиции. Всичко е било напразно.. Никога не знаеш какво мислят за себе си анализаторите от Института „Брукингс“, които са другари на Сорос. А освен това Фиона Хил не прави толкова заключения, колкото дава „предложения“ и „препоръки“, адресирани до сегашното руско правителство.

Тя нарича значителна част от населението на Сибир „излишно“ и предлага да се премести в европейската част на Русия и Москва напълно да се откаже от поддръжката на големите градове в Сибир. Като цяло затвори всичко северно от Красноярск и там да се провежда минимална работа на ротационен принцип. Да, територията ще бъде празна и веднага ще се явят претенденти за нея. Но госпожица Хил (всъщност г-жа Кийн, но тя предпочита да се изявява под моминското си име) предлага на Русия да сключи споразумение със САЩ за „гаранции за териториална цялост“, които САЩ, заедно с Китай, ще дадат на Русия.

Книгата е издържала два превода на руски (единият добър, другият горе-долу). Не всички се смеят (след риторичните въпроси като „Кой те попита какво да правим със Сибир, британска котарано?“). Егор Гайдар в книгите си няколко пъти се позовава на творчеството на Фиона Хил. Самата идея, че САЩ ще действат като гаранти за териториалната цялост на Руската федерация, държава с ядрени оръжия, предизвиква желание да попита дали мис Хил е с всичкия си. И фактът, че през XXI-ви век руснаците трябва доброволно да изоставят Сибир, по който са ходилиот XVI век, само защото от гледна точка на американците там е студено, също е много трогателен. И тази жена er/d анализатор на разузнаването при един президент на САЩ и специален съветник по Русия и Евразия при друг.

Човек с такова ниво на разбиране за страната, с която работи, вярва, че президентът на собствената ѝ страна може лесно да бъде повлиян в официалните преговори с помощта на външността на преводачката. Едно, че не разбира нищо от Русия, но също така не уважава собствения си президент и работодател.

Китайците първи забелязаха външността на преводачите и преводачките на президента на Русия преди 15 години, когато сегашната система на приятелски отношения с Пекин едва започваше да се заражда. Китайските журналисти бяха първите, които писаха за „много красивите руски преводачи“. Детайлът тук е, че китайците гледат всички руски делегации под лупа - те имат този стил. Те обръщат много внимание на протоколните моменти и детайли. А в случая с преводачите те просто посочват факт. В китайските разсъждения няма конспирация. По-скоро е опит да се каже нещо конфуцианско-приятелско. Също пишат за преводачите от мъжки пол, че те винаги са „с представителна външност“. Отделна тема е какви са китайските критерии за женска красота и мъжка „представителност“ у европейците.

В Съветския съюз висшите служители имат лични преводачи, които през годините стават едновременно лични приятели и влиятелни бюрократични фигури. Сега има принцип на ротация и самият президент Путин не знае кой преводач ще работи с него на всяка конкретна среща. Това отчасти се дължи на желанието да се избегне фаворизиране, но главно поради технически обстоятелства. Администрацията на президента на Руската федерация изпраща искане до Министерството на външните работи на Руската федерация за преводачи предварително преди всяка планирана среща. Отделът за езикова подкрепа на Министерството на външните работи отговаря за тази работа. Неговите служители, като правило, действат като преводачи на президента.

Изборът им не е съвсем произволен, но може да зависи от степента на готовност (включително физическа). Понякога просто трябва да се тича след президенти, което също изисква физическа подготовка. Понякога човек просто се нуждае от почивка. Понякога наистина е необходима жена - в онези случаи, когато е необходимо да се преведе нещо много емоционално, а не технически специфично. Например френският президент Макрон е придружен от третия секретар на отдела Наталия Карсавина на мачовете от световното първенство в Москва. Там в изказа на Макрон - не президентът, а футболния фен - имаше емоции, които трябваше да бъдат превеждани емоционално.

Много преводачи казват, че работата с Владимир Путин е трудна поради любовта му към много фигуративни фрази и поговорки. Това изисква реакция и изобретателност.

Например, Алексей Садиков, който е чест преводач на английски на президента, припомни, че е изпаднал в ступор, когато чул „Русия няма да стои разкрачена“, и се прекръстил щастлив, че тогава „не е бил на смяна“. Същата Наталия Карсавина, преводач от френски, също е била принудена да преведе фразата „Донбас не иска празни приказки“. Военен преводач от арабски в преговорите с Асад се спъва във фразата „да се постави да отлежи“. Има още една подробност, че арабите имат не по-малко свои собствени подобни идиоми, отколкото в руския. Трябва да се познават и да се намери ясна аналогия.

В редки случаи се изисква човек с някои специфични езикови познания. В такива случаи отделът на Министерството на външните работи и администрацията на президента могат да включат такива специалисти в работата еднократно. Обикновено това са професионалисти от МГИМО. Може би това беше случаят при преговорите в Осака. Според някои косвени доказателства, преводачката, която привлича вниманието на Фиона Хил, е специалист по военно-технически превод от английски, автор на курс за обучение, поръчан от Министерството на отбраната.

Между другото, именно с военните термини "цивилните" преводачи обикновено имат проблеми. Същият Алексей Садиков през 2017 г. на икономическия форум в Санкт Петербург не успява точно да преведе шегата на Путин, който поздравява публиката: "Свободно!" Тогава Садиков признава, че просто не познава английския военен термин и казва „Добре дошли“, което напълно отговаря на общата атмосфера.

На първата ключова среща на Путин и Тръмп в Хелзинки преводачът от руска страна е вторият секретар на езиковия отдел на Министерството на външните работи Сергей Чудинов. При цялото ни уважение е малко вероятно той да е „разсеял“ Тръмп.

Като цяло е интересно самото предположение, че технически сътрудник може да дезорганизира работата на президента на САЩ. Но, първо, за такава, ако мога така да кажа, „специална операция“ е необходимо да се знаят точно предпочитанията на обекта. Да, такъв външен фактор като привлекателна жена може да дезорганизира дори работата на детектор на лъжата - полиграф. По-скоро на човека, който се изследва на полиграф, се променят първоначалните данни, което изисква корекция при декодиране на показанията на устройството. Това дори се преподава специално в някои образователни институции. Но би било твърде примитивно да се очаква, че президентът на САЩ (който и да е той, дори Бил Клинтън) изведнъж ще насочи вниманието си към преводачката и ще забрави защо е тук.

Тук отново си струва да се отбележи, че цялата тази история е поставена в устата на Фиона Хил и озвучена от Стефани Гришам. Тоест в действителност това е или неуспешна шега на госпожица Хил, или тя наистина мисли така, или Гришам е измислила всичко това. Освен това има полови стереотипи, включително американски (спомнете си холивудския филм „Преводачката“ с Никол Кидман), според който техническият персонал от този вид оказва много по-голямо влияние върху политиката и дипломацията, отколкото в действителност.

Но като цяло цялата тази история характеризира преди всичко нивото на администрацията на американския президент, а не уж „методите за отвличане на вниманието“ на руската страна. Като цяло ние само ще се радваме на подобни оценки, които американките дават на рускините и ще ги оставим сами да се разбират със своите „специалисти“. В края на краищата глупостта е също толкова източник на човешките нещастия и беди, колкото и злата воля.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

kak' Сиика

kak' Сиика

05.10.2021 | 14:25

Не знам тея дето завършваха института "Морис ТОРЕЗ" с какви дипломи завърщваха, обаче задължително получаваха чин.

Отговори
3 0
Бай Тошо

Бай Тошо

05.10.2021 | 13:52

Нормално, девачките са най-опасното оръжие!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?