49

Путин обсъди с Ердоган турския газов хъб

Руският президент Владимир Путин обсъди идеята за създаване на турски газов хъб с президента Реджеп Тайип Ердоган по време на телефонен разговор, съобщиха от Кремъл днес.

Анадолска агенция

Путин за първи път предложи създаването на газова база в Турция през октомври като средство за пренасочване на доставките от повредените тръбопроводи „Северен поток“ и експортирането им към европейския пазар, идея, която Ердоган горещо подкрепи.

Путин многократно е казвал, че хъб за природен газ може да бъде създаден в Турция доста бързо, прогнозирайки, че много европейски клиенти ще се интересуват от проекта.

По-рано Ердоган заяви, че руските и турските енергийни власти работят заедно, за да определят най-доброто място за потенциалния газоразпределителен център, добавяйки, че регионът Тракия в Турция, граничещ с Гърция и България, изглежда е най-доброто място.

Турция е дом на седем международни газопровода за природен газ и един от начините, по които руският газ достига до Европа, е чрез двойния тръбопровод за природен газ Турски поток. С общ капацитет от 31,5 милиарда кубични метра (bcm), всяка линия има годишен капацитет от 15,75 bcm.

Европейският съюз, който преди купуваше от Русия около 40% от нуждите си за газ, се стреми да се разграничи от руската енергия след нахлуването на Москва в Украйна.

Кремъл обяви, че двете страни също така са обсъдили договореното удължаване на черноморската сделка за зърно.

„Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган подчертаха важността на всеобхватното и цялостно изпълнение на това „пакетно“ споразумение“, съобщиха от Кремъл.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Виталий

Виталий

18.11.2022 | 17:21

Ах този Ердаган

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?