4020

Путин обеща на Унгария: Ще има доставки на газ въпреки българските такси

Руският президент Владимир Путин е уверил Унгария, че задълженията й за доставка на руски газ ще бъдат изпълнени въпреки новия закон в България, който въвежда допълнителни транзитни такси.

Това е станало по време на срещата на Путин и главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер с унгарския външен министър Петер Сиярто в Пекин на 17 октомври. Основна тема на разговорите е била свързана със сигурността на доставките на газ, съобщава авторитетното издание S&P Global Commodity Insights.

"Путин и генералният директор на Газпром потвърдиха, че договорните задължения за доставка на газ за Унгария ще бъдат изпълнени въпреки увеличението на транзитните такси в България", заяви от своя страна говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач. 

Той поясни, че Сиярто е подчертал, че енергийното сътрудничество между Унгария и Русия е "предпоставка" за енергийната сигурност на Унгария и че досега през тази година Русия е доставила 4,8 млрд. куб. м газ на Унгария, основно чрез връзката TurkStream.

През септември 2021 г. Унгария договори 15-годишно споразумение с Газпром за доставка на 4,5 млрд. куб. м газ годишно, но през последните две години внасяше еднократно допълнителни количества.

Доставките през TurkStream за Югоизточна Европа останаха високи през септември, като възлизаха на 1,35 млрд. куб. м, след като през август достигнаха нов рекорден месечен връх от 1,43 млрд. куб. м, сочат данни на S&P Global.

Освен в Унгария и Сърбия, руски газ по "Балкански поток" може да се доставя и в Румъния, Гърция, Северна Македония и Босна и Херцеговина, припомня БГНЕС. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Великият според нашите рубладжии Орбан

Великият според нашите рубладжии Орбан

22.10.2023 | 22:38

докара Унгария дотам, че стана по-бедна от Румъния, а България тая година надмина по дтандарт Русия. След края на войната не ми се мисли какво ги чака мужиците.

Отговори
4 1
Боко сикаджийчето,  довчерашен руSSофилистик

Боко сикаджийчето, довчерашен руSSофилистик

22.10.2023 | 16:39

А така, с руZZки гъzопровод в руZZки гъz.

Отговори
4 7
И на нас

И на нас

22.10.2023 | 16:33

Българите ако Путин ни обещае поне за година време безплатна газ и ние ще ви избием както въ избиват унгарците

Отговори
4 1
Абе кви агрокомплекси язе избивам

Абе кви агрокомплекси язе избивам

22.10.2023 | 16:26

Ама на вас евреите където ви набарат въ избиват Що така

Отговори
5 2
Булгаргаз

Булгаргаз

22.10.2023 | 16:12

Плешив азиатски фашиSSт, щом си обещал газ на маджарските и сръбските си слуги ще плащаш като поп. Понимаеш сволоч болшевишкая?

Отговори
16 6
Опааа

Опааа

22.10.2023 | 16:09

Тук забелязвам пак многократно изнасилванoто от еврей руZZко тролче, избиващо комплексите си. Дерзай проазиатски И Д И О Т.

Отговори
9 5
Опаааааа

Опаааааа

22.10.2023 | 15:54

И тук забелязвам ОСНОВНАТА нишка на мисълта чииииифутска Унгария избивала свойте еврей Тука дали има място думичката СВОЙТЕ Това първо А през туй същото АвстроУнгарско време МОЙТЕ Български деди са били гурбетчии зидари и градинари Учели съ АвстроУнгарците как съ съди пиперо Строяли са им домове И забележи чиииииифутска гнидо Никой не ги е трепал Щото хубави хора не се трепят Трепят се само мързеливи нагли крадливи чиииифути

Отговори
6 6
Твоите деди са седяли с ибрика

Твоите деди са седяли с ибрика

22.10.2023 | 16:17

отзад на бея.

Отговори
6 2
Унгария която

Унгария която

22.10.2023 | 15:08

се би с Русия през Първата световна в качеството си на парче от Австро-Унгария, заедно с армията на Хитлер стига до Сталинград през Втората световна, посреща Червената армия на своя земя не с хляб и сол като нас, а с куршуми, същата която изби своите евреи, която бесеше по дърветата противниците на метежа през 1956 се би срещу изпратените от Хрушчов войски, събори паметниците, въртеше си гъза до падането на комунизма и на изток, и на запад, сега е пръв приятел на Русия, а ние сме обявени официално за врагове, и не само правителството, ами и българския народ.

Отговори
7 3
Гледна точка

Гледна точка

22.10.2023 | 17:58

А защо не си мислиш, че унгарците са си научили урока от историята? То и нашите българи са ги учили на градинарство, но след като ний се "демократизирахме" и се отдръпнахме от руския пазар, унгарските зеленчуци и консерви заляха руския пазар. А ний сега плачем, че практически нямаме селско стопанство и почти всичко на трапезата ни е вносно - даже и смилянския боб идва от Аржентина... Само че Унгарците изгониха Сорос мн отдавна, а ний величаем все още отвореното общество, и Посолството, които в крайна сметка е-а мамата на територията!

Отговори
5 4
Унгарците винаги си гледат келепира

Унгарците винаги си гледат келепира

22.10.2023 | 18:57

Затова. Няма уроци никакви. Цоцат от знрюксел, цоцат и от Путин. Недей да търсиш морал и принципи.

Отговори
1 3
Любопитко

Любопитко

22.10.2023 | 19:21

А защо ний не си гледаме келепира, а на нас ни гледат сеира?

Отговори
8 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?