3906

Путин: Наближава краят на доминацията на долара

Феноменът БРИКС е доказателство за потенциала на многостранното сътрудничество, казва руският президент

В предварително записано обръщение към участниците в срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, руският президент Владимир Путин говори за нов световен ред, предаде БГНЕС.

По думите на руския президент краят на доминацията на щатския долар в световната икономика е "необратим процес".

"Това се случва в момент, когато публичните и частните дългове се увеличават, а нестабилността на финансовите, енергийните и други пазари се засилва", заявява Путин.

Страните от БРИКС, съставени от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, представляват общо над 40% от световното население. Тъй като срещата на върха подготвя почвата за обсъждане на потенциални нови членове, президентът Путин се съсредоточава върху основните принципи, които ръководят съюза, като подчерта равенството, партньорството, зачитането на взаимните интереси и перспективната стратегическа траектория.

"Феноменът БРИКС е доказателство за потенциала на многостранното сътрудничество при решаването на глобални проблеми и насърчаването на споделения просперитет", отбелязва Путин.

"Сътрудничим си въз основа на принципите на равнопоставеност, взаимна подкрепа и зачитане на интересите на другия и това е същността на перспективния стратегически курс на нашата група, курс, който съответства на стремежите на по-голямата част от световната общност, така нареченото глобално мнозинство", посочва Путин.

По думите му Русия остава надежден доставчик на храни за Африка, но наложените от Запада санкции не позволявали тези доставки да се осъществяват безпроблемно и да се извършват необходимите банкови плащания.

Руският президент повтаря, че Москва е готова да доставя безплатно зърно на Африка.

Путин не присъства лично на срещата на БРИКС, тъй като за него има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд заради военни престъпления в Украйна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
39 коментара
–  –  –  "Д" вместо "Т"! –  –  –

– – – "Д" вместо "Т"! – – –

23.08.2023 | 21:00

Инициирам чрез акад. Денков, БАН, БАН'И, БАН'ДА и Правителството в Език Свещен да се подмени официално Буквата Т с буквата Д в началото на една от най-интимните български думи която съвпада с третата буква от името на Руския САНОДЪРЖЕЦ

Отговори
1 0
Шефа на брикса

Шефа на брикса

23.08.2023 | 09:44

А бе къде оня плешив гном вовата? Нещо не го виждам на форума. Впрочем той върна ли се вече в кремъл след като избяга предния месец със скоростта на бит ПЕДЕ рас заради мирната разходка на някакъв кашавар пригожин? Можеше да изпрати поне някакъв клонинг от хорски срам.

Отговори
4 0
Барон Мюнхаузен

Барон Мюнхаузен

23.08.2023 | 09:36

Навремето и аз така , както другаря путкин се хванах за косата и се измъкнах от блатото. Уппс, ми то другаря путкин нямал коса. Сега вече го загазихме.

Отговори
2 0
ИВАНУШКА ГЛУПАКА национален руZZки герой

ИВАНУШКА ГЛУПАКА национален руZZки герой

23.08.2023 | 08:54

Мдааа, на доминацията на долара и еврото в руZZия е сложен край. Долари и Евро в руZZия можеш да видиш вече само по филмите. Все още тук там се намират прокъсани рублички, макар че нашия "мъдър", плешив фюрер КАпутин я направи за 2 стотинки/ извинете, за 1.7 стотинки по курса/.

Отговори
1 0
България вече е по-богата от най-богата страна в

България вече е по-богата от най-богата страна в

23.08.2023 | 08:45

Брикс - Русия. Смех.

Отговори
4 0
Иван

Иван

23.08.2023 | 08:20

Западните санкции пречели били на износа на зърно...???Тоя не е на себе си-лъже нагло и тъпо.Светът им се смее на тоя и на външния му министър-непрекъснато бълват дивотии.

Отговори
9 1
Рублата: Направиха ме са 2 стотинки!

Рублата: Направиха ме са 2 стотинки!

23.08.2023 | 07:52

1 рубла = 1,9 стотинки

Отговори
5 1
Гочо

Гочо

23.08.2023 | 07:17

Тоя от снимката се крие в Русия и плещи глупости на запис.Шубето е голям страх! ЮАР е подписала и ратифицирала Римския статут за Межд.нак. съд,така че, а е отишъл там,а са му ударили прангите и в Хага,като оня с голямата главондера от съседите ни западно.В момента 1 рубла струва над 100 щатски долара...

Отговори
14 1
Ама

Ама

23.08.2023 | 06:54

толкова простотии , само 2 -3 хиляди лева на месец.

Отговори
1 0
Сигурно е

Сигурно е

23.08.2023 | 06:50

един ден няма кой да плаща на copocoидите ,за тролене на глупости.

Отговори
2 11
РуZZкия тролски меринджей

РуZZкия тролски меринджей

23.08.2023 | 09:02

Затова пък другарката мутрафонова щедро раздава обезценени рублички. Верно кило рублички са по-евтини от кило тоалетна хартия "милде", ама нашите тролчета, които скоро няма кой да ги храни , няма да им трябва и тоалетна хартия.

Отговори
2 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?